V reaktoru Fukušimy mohla vzniknout prasklina

Tokio - Pracovníci japonské jaderné bezpečnostní agentury mají podezření, že na nádrži paliva třetího varného reaktoru elektrárny Fukušima 1 může být prasklina. Podle úřadů mohlo být poškozeno jiné zařízení, například potrubí nebo jímka na vyhořelé palivo. Tím by se zvýšila pravděpodobnost vážnějšího znečištění životního prostředí. Japonský premiér Kan dnes připustil, že situace v jaderné elektrárně je stále „vážná a nepředvídatelná“. Varoval před předčasným optimismem. Počet úředně registrovaných obětí ničivého zemětřesení přesáhl už 10 000. Podle japonské agentury Kjódó je pohřešováno dalších více než 17 440 lidí.

„Je možné, že někde v reaktoru může být poškození,“ řekl mluvčí bezpečnostního orgánu Hidehiko Nišijama. „Naše údaje nicméně ukazují, že reaktor si udržuje jistou kontrolní funkci,“ dodal. Naznačil, že mohlo být poškozeno jádro třetího reaktoru, jde však prý o poškození omezené. „Situace je nadále velmi nepředvídatelná. Pracujeme na tom, aby se nezhoršovala. Musíme být nanejvýš ostražití,“ prohlásil šéf japonské vlády před novináři. „Stále nejsme v pozici, která by nás opravňovala k optimismu,“ dodal.

Hidehiko Nišijama, mluvčí Agentury pro jadernou bezpečnost:

„Kdyby dodržovali pravidla bezpečné práce, byli by na tom teď lépe. Neměli například pořádné boty. Tekla jim do nich voda.“

Od 11. března, kdy severovýchodní Japonsko zasáhlo mohutné zemětřesení a následná přívalová vlna tsunami, se operátoři snaží ve fukušimské elektrárně obnovit chlazení palivových tyčí. Nouzově se je snaží ochlazovat vodou, protože chladicí zařízení bylo při zemětřesení poškozeno. Dva ze zaměstnanců už museli kvůli ozáření vyhledat péči lékařů a vláda nařídila přísnější bezpečnostní opatření.

Práce byla zastavena ve třech reaktorech

Třetí reaktor ve Fukušimě 1, v němž se objevuje nejvíce potíží, obsahuje 170 tun radioaktivního paliva. Operátoři dnes v reaktorech jedna až tři zastavili práci, aby zkontrolovali úroveň radiace. Předchozí emise radioaktivity byly důsledkem cíleného upouštění radioaktivní páry, aby se v reaktoru snížil tlak a nedošlo k prasknutí. Ovšem výrony z praskliny mohou dosahovat nekontrolovaného množství látek ohrožujících okolní půdu i ovzduší.

Suzuki Takaši, zaměstnanec obchodu se zeleninou:

„Panika z radiace se rozšířila. Zákazníci nekupují žádný špenát, dokonce ani ten, který je naprosto v pořádku.“

Z okruhu dvaceti kilometrů kolem elektrárny bylo evakuováno více než 170 000 lidí. Zatímco se z Tokia dočasně stahují některá velvyslanectví, osazenstvo českého diplomatického úřadu v Tokiu zůstává na místě. Strach z radiace je v hlavním městě vidět na trzích a v obchodech. Přestože stupeň radioaktivity ve vodovodním systému poklesl, lidé dál skupují balenou vodu. Japonským produktům lidé přestali věřit.

Čína prohlásila, že u dvou Japonců, kteří do země přicestovali z Japonska, zjistily úřady při vstupní prohlídce vysoký stupeň ozáření radiací. Podle čínské tiskové agentury naměřili celníci zvýšenou úroveň radioaktivity také na jedné japonské lodi v čínském přístavu Sia-men.

Radioaktivitu z elektrárny v Japonsku dnes naměřil Státní ústav radiační ochrany i na území ČR. Naměřené množství ale nemá žádný vliv na zdraví lidí.