Leninův rod vymřel po přeslici - i když ne tak docela…

Moskva – Ve věku 90 let zemřel v Moskvě poslední přímý potomek rodiny Vladimira Iljiče Lenina, vůdce komunistické revoluce z roku 1917 v Rusku. Zesnulá Olga Uljanovová byla dcerou Leninova mladšího bratra, tedy Leninovou neteří, a byla poslední žijící osobou z rodiny Uljanovových. Sám Lenin žádné děti neměl.

Zakladatel komunistické diktatury v Rusku se narodil jako Uljanov, jméno Lenin přijal podle sibiřské řeky, kde trávil období carského vyhnanství. Obdobnou přezdívku „ocelový“ přijal i jeho nástupce Josif Vissarionovič Stalin, jehož skutečné příjmení bylo Džugašvili.

Uljanovová vystudovala chemii a přednášela na různých vysokých školách v Sovětském svazu, ale hlavně psala o svém strýčkovi. Tvrdila třeba, že Lenin nikdy prý nesouhlasil s tím, že bolševici v roce 1918 vyvraždili celou carskou rodinu.

Italskému listu Panorama před třemi lety řekla, že byla chyba, že komunisté dovolili, aby se z Lenina stala ikona. Ještě větší chybou ale podle ní byly ideologické deformace a falzifikace jeho teorií. Po pádu Sovětského svazu, když se objevily požadavky, aby byl Lenin z mauzolea na Rudém náměstí odstraněn a normálně pohřben, Uljanovová vehementně protestovala a lidi, kteří něco takového požadovali, označila za zločince.

Jeden z Leninových posledních žijících příbuzných je jeho prasynovec Dmitrij Uljanov, který je pravoslavným knězem v Ivanovu v západním Rusku. Ten vešel v širší povědomí mimo jiné tím, že svého času požadoval, aby jeho farníci uctívali ikony Lenina a jeho následníka Stalina.