Moře v okolí Fukušimy silně radioaktivní, situace se uklidňuje

Tokio - Obsah radioaktivního jódu v moři poblíž jaderné elektrárny Fukušima se podle japonské vlády vrací do normálu. Včera tam odborníci radioaktivní látky naměřili 1 250krát více, než je běžné. Technici v elektrárně se mezitím snaží odčerpat radioaktivní kaluže, které se objevily v okolí druhého bloku zařízení. Panují obavy, že radiace proniká do spodních vod z jednoho nebo více reaktorů elektrárny silně poškozených zemětřesením a následnou vlnou tsunami.

V úterý přitom ještě byla hodnota radioaktivního jódu v mořské vodě u Fukušimy „jen“ 126krát vyšší než limit stanovený vládou pro vody Tichého oceánu. Nynější výrazný růst koncentrace silně zvyšuje rizika potravinové kontaminace mořskými produkty. Podpořil zároveň obavy expertů, že v nádrži paliva třetího reaktoru může být prasklina. „Budova je při běžném provozu hermeticky uzavřena. Kvůli následkům zemětřesení si ale bohužel nemůžeme být jejím stavem jisti. Pokud je tam trhlina, radiace mohla vniknout do vody,“ řekl zástupce provozovatele elektrárny.

Možnost poškození jádra jednoho ze šesti reaktorů elektrárny dnes připustila také společnost TEPCO. Oznámila zároveň, že ke chlazení poškozených reaktorů se bude nyní používat sladká voda místo mořské v naději, že to bude efektivnější.

Graham Andrew, poradce šéfa IAEA:

„Když z reaktoru uniká pára, nemyslím si, že je to jen obyčejná čistá pára. Podle mě je trochu radioaktivní.“

Situace přímo v troskách poškozené jaderné elektrárny se ale dále nezhoršuje, uvedl vládní mluvčí Jukio Edano. Není podle něj ovšem v daném okamžiku ještě možné říci přesně, kdy bude jaderná krize zažehnána. Alespoň jeden drobný pokrok byl ale dnes zaznamenán: v kontrolní místnosti druhého reaktoru se znovu rozsvítila světla. Osvětlení tak bylo obnoveno už ve třech ze šesti kontrolních místnostech.

Vláda doporučila lidem, kteří bydlí ve třicetikilometrovém okruhu od elektrárny, aby odjeli. Doteď jim radila, aby pouze nevycházeli ven. Vývoz zeleniny a mléka z oblasti se zastavil a tento týden se zvýšený stupeň radioaktivity našel ve vodě v Tokiu. Nyní už je ale voda z kohoutku v pořádku. Lidem to názorně ukázal starosta metropole, když se před kamerami vody napil.

První radioaktivní částice zanesené z Japonska byly v pátek naměřeny také nad územím České republiky. Podle českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost ale nebude mít naměřené množství žádný vliv na zdraví lidí.

Počet úředně registrovaných obětí zemětřesení a tsunami z 11. března přesáhl už 10 000, pohřešováno je dalších více než 17 440 lidí. Přes 240 000 lidí je od katastrofy v nouzových ubytovnách.