Princ William učí svou nastávající dvorní etiketě

Londýn - Celý svět sleduje přípravy na královskou svatbu v Británii, která proběhne již za měsíc. Princ William a jeho snoubenka Kate se berou 29. dubna. Zvlášť britská a americká média analyzují každou novinku a číhají na případné přehmaty. Firmy se snaží vydělat prodejem suvenýrů. Kate Middletonovou ale teď zajímá hlavně dvorní etiketa.

Snoubenci se nacházejí pod palbou. Čím více se svatba blíží, tím více média sledují každý jejich krok. Těžké břemeno je to hlavně pro Kate. Narozdíl od prince Williama nemá letitý výcvik ve veřejném vystupování ani v dvorní etiketě. „Doufám, že to zvládnu. William je ale skvělý učitel, určitě mi pomůže,“ prohlásila Kate.

Dvorní etiketa má ovšem skutečně zrádná místa. Účastníci svatby musí dokonale ovládat zásady stolování, přesně trefit vhodnou garderobu i nejmenší nuance výslovnosti. „Královnu je třeba oslovovat Vaše výsosti a pak také Madam. Když výslovnost zkazíte, je to velmi trapné,“ řekl odborník na etiketu William Hanson.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

V perfektním pořádku musí být i všechno vybavení včetně královského kočáru, který novomanžele poveze z katedrály. Kromě seznamu hostů se pečlivě chystá i seznam koní. „Teď rozhodujeme, který kůň pojede a kdo na něm. Předem se musejí poznat a sladit krok,“ konstatoval hlavní kočí Mark Hargreaves.

Stres a shon ovládly i výrobce oficiálních svatebních suvenýrů. Přiživit se snaží i zahraniční firmy, někdy ovšem za cenu omylů. Třeba čínská porcelánka Quandong nabízí hrníčky, kde se v medailonu vedle Kate místo snoubence ušklíbá princův bratr Harry.

Princ William a Kate Middletonová
Zdroj: ČTK/AP/Danny Lawson