Čím jezdil Stalin? Moskevská výstava napoví

Moskva - Unikátní moskevská výstava prozrazuje, jaká auta měl ve sbírce sovětský vůdce Brežněv nebo čím jezdil diktátor Stalin. Vůbec poprvé ukazuje výstava veřejnosti osmdesátku tajných automobilů, v nichž se v posledních téměř sto letech vozili sovětští a ruští představitelé nebo první muž ve vesmíru Jurij Gagarin.

Brojili proti buržoazním libůstkám a úpadku kapitalismu. V luxusních autech západní výroby se ale sovětští vůdci vozili s chutí. Oblíbenou značkou otce proletariátu Vladimira Iljiče Lenina byl Rolls Royce z vozového parku popravené carské rodiny. „Jezdil stejnými auty jako Mikuláš II., který vlastnil 56 kousků. Bolševici přišli po revoluci ke sbírce za milion rublů,“ řekl historik Vladimir Kirejev.

Vladimir Kirejev, historik:

„Když nebyla ruská auta dostatečné úrovně, musely se používat zahraniční značky. Ani ZIS neodpovídá autům takové třídy.“

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

„Řidiči, do Kremlu!“ Tak velel Stalin ve voze značky Packard. Právě tu měl nejraději. Nevzdal se jí, ani když kremelskou flotilu rozšířily ruské automobily. Například ZIS 115, tajný stroj, který se na veřejnosti nesměl ukazovat. „Je to opancéřovaný vůz vyrobený ze standardní limuzíny. Vyrobili jenom 55 kusů. Spolehlivá konstrukce. Každý plášť kabiny prošel zkouškou na střelnici. Tloušťka skla 75 milimetrů,“ prohlásil Kirejev.

Zvláštní slabost pro silné motory měl Leonid Brežněv. Dobré auto bylo obvyklým dárkem, který si přivážel ze zahraničních cest. Traduje se, že po smrti se jich v jeho sbírce našlo 68.

V moskevské garáži zvláštního určení vždy převažovala německá a americká auta a zůstalo to tak dodnes. I když prezident Medvěděv má slabost pro ruské veterány a premiér Putin propaguje ladu.