Maďarské Muzeum teroru nutí návštěvníky přemýšlet o minulosti

Budapešť - Muzeum teroru v Budapešti slaví deset let existence. Pro pamětníky je doteď adresa Andrássyho 60 symbolem hrůzy. Během půlroku, kdy Maďarsko předsedá Evropské unii, připravilo muzeum výstavu, která ukazuje na rozporuplný vztah Maďarů k nacistickému Německu i Sovětskému svazu.

Dům teroru, který je už deset let budapešťským muzeem. V něm mučil své vězně fašistický maďarský režim, ale i komunistická tajná policie. „Pro mě je nejdůležitější, aby si tu školní skupiny nedělaly vtípky, ale abychom je zaujali a oni dokázali přemýšlet o minulosti,“ podotkla Maria Schmidtová, ředitelka Muzea teroru.

Magda Kovacsová, místopředsedkyně Maďarské komunistické dělnické strany:

„Pro mě jako komunistku je dnešní demokracie diktaturou peněz. Předtím měl každý právo na práci a byt, to je pro mě demokracie.“

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Ředitelka tím ospravedlňuje to, co jí mnozí kritici vyčítají: Muzeum se prý soustředí spíše na senzační věci než čistou historii. K vidění tu je třeba sovětský tank před fotografiemi umučených vězňů. Ani to nepřesvědčí tisíce Maďarů, aby necítili nostalgii po takzvaném gulášovém komunismu, tedy období 60. a 70. let, kdy si vedli lépe než ostatní státy za Železnou oponou.

I kvůli těmto názorům budapešťské muzeum ukazuje stinné stránky: Třeba cely, kde komunističtí dozorci věšeli a mučili politické vězně. Jsou zde i videozáznamy a archiv někdejší tajné policie. „Maďarsko je díky bohu natolik jiné, že je dobré sem do domu teroru vzít turisty a ukázat jim, co se dělo,“ prohlásil Richard Bogdan, průvodce cestovní agentury.

Návštěvníci mají možnost najíst se v marxistické pizzerii. Ta je vyzdobená komunistickými vlajkami a komunistickým názvům odpovídá i jídelní lístek. K vidění jsou i některé z tisíců plakátů, které za železnou oponou nashromáždil sběratel z Dánska