Berlusconi po osmi letech přišel k soudu

Milán - Italský premiér Silvio Berlusconi se dnes poprvé po osmi letech objevil před soudem. Při předběžném slyšení v případu Mediatrade se u milánského soudu rozhoduje, zda má být ministerský předseda souzen za zpronevěru a daňové úniky při prodeji televizních a filmových práv. Slyšení se konalo za zavřenými dveřmi; Berlusconi prohlásil, že se necítí vinen. Další líčení soud určil na 4. dubna. Berlusconiho v uplynulých letech vždy zastupovali u soudu jeho právníci.

Berlusconi přijel vozem až do prostoru justičního paláce v Miláně, pokynul rukou desítkám reportérů a kamerám a asi třicítce sympatizantů. Ještě předtím, než se vypravil k soudu, označil v rozhovoru pro jednu ze svých soukromých televizních stanic obvinění za směšná a nepodložená. Pustil se do levicových protivníků a prohlásil, že se v Itálii komunismus nikdy nevzdal: „Jsou ještě lidé, kteří používají trestní zákoník jako nástroj ideologického boje,“ uvedl.

Berlusconi, proti němuž je vedeno několik procesů, před dvěma týdny prohlásil, že je připraven předstoupit před soud, aby se hájil, ovšem s podmínkou, že se slyšení budou konat vždy v pondělí. Kromě případu Mediatrade ještě Berlusconi čelí kauzám Mills, Mediaset a Rubygate.