Nejlepší mozzarella z buvolího mléka? Jedině v jižní Itálii!

Paestum (Itálie) - Údajně nejlepší mozzarellou na světě se chlubí rodinná společnost Vannulo v horké Campánii na jihu Itálie. Svůj tradiční produkt vyrábí již téměř sto let podle rodinného receptu, tedy z buvolího mléka. To si rodina obstarává přímo z vlastního chovu, který je uskutečňován podle nejmodernějších a nejšetrnějších metod. Díky přístupu ke zvířatů tak rodinná firma dosáhla celosvětového uznání. Zvířata totiž žijí na farmě zcela volně a s lidmi téměř nepřichází do styku.

Spíš než farmu tak objekt připomíná lázně. Dobytek se pohybuje zcela volně. V létě má k dispozici 200 hektarů okolních pastvin, naopak v zimě mohou zvířata přežvykovat ve výběhu pod střechou. Krmí se trávou a slámou s přívlastkem z vlastní produkce. Když je horko, mohou si dát zvířata sprchu. Když potřebují podrbat, stačí se přiblížit k přistaveným kartáčům.

Nicola Palmieri, majitel farmy:

„Klademe velký důraz na blahobyt zvířat. Protože pokud je zvíře v pořádku, dává lepší mléko. Funguje to jako u lidí. Stejně jako my chceme mít klidný život, snažíme se, aby klidný život měly i naše buvolí krávy. Pak pracují líp.“

Buvolí farma (zdroj: ČT24)

„Snažíme se krávy nestresovat a netýrat, zajistit jim nejvyšší možný klid. Zvlášť když mají dávat mléko,“ uvedl Palmieri. Právě bílá tučná tekutina rodinnou firmu živí už přes sto let. Metody za tu dobu ale pokročily. Dnes má každá kráva čip, který přesně pozná, kdy má která buvolí samice dojit. Při každém přesunu z jedné strany ohrady na druhou totiž musí projít brankou s elektronickým zámkem. Pokud uplynulo od posledního dojení víc než sedm hodin, otevřou se dveře do fronty, kde ji přebytečného mléka zbaví.

„Dojení probíhá automaticky. Zvířata díky tomu přijdou do styku s lidmi jen zřídka. Kráva vejde do prostoru, kde automatické rameno jemně nasadí přísavky k vemenu,“ popsal proces dojení Palmieri. Vannulo vyrobí asi 500 kilo bílého sýra denně. Přestože ho prodává pouze ve svém soukromém obchodě na farmě, do odpoledne je všechen pryč. Rodina se chlubí tím, že jejich mozzarellu servírovali třeba na zasedání skupiny G8 v Aquile. A jejich vzorový podnik, který našel ideální spojení mezi tradicí a modernou, jezdí okukovat farmáři z celého světa.