Kanada letos uloví nejvíc tuleňů za 30 let

Ottawa - Kanada o pětinu zvýšila roční kvótu pro lov tuleňů. Ministerstvo pro rybolov povolilo ulovit letos 468 200 tuleňů, což je nejvyšší povolené množství od roku 1971, kdy vláda začala lov regulovat. Lovecká sezona začne v nejbližších dnech. Lov tuleňů pravidelně vyvolává kritiku ochránců zvířat a embargo Evropské unie na dovoz kanadských tuleních výrobků vedlo k roztržce mezi Ottawou a Bruselem.

Zvýšení kvóty kritizoval Mezinárodní fond pro ochranu zvířat (IFAW). Rozhodnutí je podle něj neospravedlnitelné a ekonomicky nesmyslné. Vláda údajně vydává na podporu lovu ročně několik milionů dolarů, roční příjem z prodeje tuleních výrobků ale podle IFAW dosahuje jen asi jednoho milionu dolarů.

Tradiční lov tuleňů je v Kanadě citlivou záležitostí. Když Evropský parlament v roce 2009 schválil zákaz obchodování s tuleními výrobky v celé EU kvůli údajně krutému způsobu lovu, kanadští poslanci na protest proti tomu nabízeli tulení menu. Tehdejší generální guvernérka Kanady Michaëlle Jeanová kvůli solidaritě s domorodými lovci veřejně snědla kousek syrového srdce ubitého tuleně.

Tulení mládě
Zdroj: ČT24