Mravenčí národ - čínští vysokoškoláci jsou bez práce

Peking - I když je hospodářský rozvoj čínských měst obrovský, stále v nich žijí miliony lidí v chudobě. Patří k nim i desetitisíce mladých vysokoškoláků, kteří nemůžou najít práci. Říká se jim Mravenčí národ. Jsou pilní, inteligentní a motivovaní, ale bez práce. Stává se z nich sociální třída, která dělá vládě v Pekingu velké vrásky na čele.

Tisíce absolventů, kteří přišli z provincií do Pekingu studovat, teď nemohou najít práci. „Tady jsou pracovní inzeráty. McDonald´s a doručovací služby hledají pracovníky. Ale my jsme studovali čtyři roky a tohle dělat nechceme,“ říká Wang Kchun, jeden z vysokoškolských absolventů, kteří marně hledají práci. 

„Takhle jsem si to nepředstavoval. Když jsem začal na univerzitě, myslel jsem si, že najdu dobrou práci. Dobrá práce zaručuje dobré živobytí. Teď se to zdá být v nedohlednu,“ dodává Liou Ja-lin. 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Čínští sociologové říkají vysokoškolsky vzdělaným mladým nezaměstnaným lidem Mravenčí národ, mnoho z nich nemá na živobytí, a tak žijí například ve sklepech. „Jsou to potenciální demonstranti jako například ti v Tunisku. Peking proti nim a lidem, kteří žijí ve sklepech, teď zasahuje. To problém nevyřeší. Naopak ho to jen vystupňuje,“ upozorňuje sociolog Čang Ming. 

Jednotlivci takzvaného Mravenčího národa si stěžují, že vláda nebere jejich problémy vážně. Přestože nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se chystali protestovat, odborníci varují, že výbuch frustrace a hněvu může nečekaně přijít ze dne na den.