V Pobřeží slonoviny to už vypadá na občanskou válku

Abidžan - Napjatá situace v africkém Pobřeží slonoviny se mění v občanskou válku. Stoupenci bývalého prezidenta Laurenta Gbagba zabili nejméně 10 civilistů, jednoho muže upálili a napadli jednotky OSN. Ozbrojené síly, které podporují nově zvoleného prezidenta Alassana Ouattaru, naopak postupují na západě země. Kvůli násilnostem už z Pobřeží slonoviny podle údajů OSN uprchl skoro milion lidí. Boje jsou vystupňováním čtyři měsíce trvající povolební krize v této západoafrické zemi. Podle agentur je to poprvé, kdy Ouattarův tábor jasně zvolil silové řešení.

Kandidáta opozice Ouattaru mezinárodní společenství v čele s OSN uznalo vítězem listopadových prezidentských voleb. Dosavadní prezident Gbagbo se však odmítl úřadu vzdát. Oba složili prezidentskou přísahu. Jednání o překonání krize se pak dostala do slepé uličky a na několika místech země se rozhořely každodenní boje. Ty se donedávna soustřeďovaly na oblasti Abidžanu a odlehlé západní části země. Podle OSN si střety dosud vyžádaly 462 obětí.

Jednotky věrné Ouattarovi dnes získaly několik měst, která dosud ovládaly síly dosavadního prezidenta, a postupují dál na jih k přístavům. Povstalci nyní ovládají území, odkud pochází polovina celkové roční produkce kakaových bobů v Pobřeží slonoviny, což je asi 1,2 milionu tun. Ouattara se stoupenci dnes prohlásili, že mírová řešení krize byla vyčerpána. Je to poprvé, kdy jeho tábor jasně zvolil silové řešení.