Vegetariáni půjdou za smrt dcery sedět

Paříž - K pěti letům vězení, z toho ke dvěma a půl nepodmíněně, dnes ve francouzském městě Amiensu odsoudili vegetariánský manželský pár, který podáváním nevhodné stravy a odmítáním řádné lékařské péče zavinil před třemi lety smrt své jedenáctiměsíční dcery. Obžaloba žádala deset let vězení nepodmíněně a podle trestního zákoníku dvojici hrozilo až 30 let za mřížemi.

Prokurátorka dnes v závěrečné řeči zdůraznila zaslepenost rodičů a „jistotu, že jen oni mají pravdu“. Nezpochybnila jejich lásku k dítěti, ale vyslovila politování, že „před láskou dali přednost svému přesvědčení“.

Dítě zemřelo v roce 2008 v domě svých rodičů, kterým je nyní 45 a 40 let. Vážilo jen 5,7 kilogramu, zatímco průměr v daném věku je osm kilogramů. Jeho hubenost a bledost vzbudila pozornost přivolaných zdravotníků. Při vyšetřování se zjistilo, že dítě dostávalo výhradně mateřské mléko, ale žádnou stravu živočišného původu, a to včetně třeba medu. Rodiče to totiž považovali za porušení svých vegetariánských zásad. Dítěti tak chyběly některé vitaminy a bylo náchylnější k infekcím. Rodiče také velmi nedůvěřovali dnešnímu lékařství a dítě léčili sami, na základě informací, které vyčetli v knihách ze začátku 50. let.