Prezident Gbagbo se stále odmítá vzdát, boje tak pokračují

Abidžan - Francie nařídila vyslat dalších 150 vojáků na ochranu civilistů v západoafrickém Pobřeží slonoviny, kde mezi sebou bojují síly dosavadního prezidenta Laurenta Gbagba a mezinárodně uznávaného vítěze loňských sporných voleb Alassaneho Ouattary. Souhlasila rovněž s účastí svých jednotek v ozbrojených akcích jednotek OSN, které se dnes zapojily do bojů v Abidžanu. Ouattarovy síly během dne zahájily novou ofenzivu s cílem vypudit Gbagba z jeho poslední bašty Abidžanu. Gbagbovy jednotky dnes unesly pět civilistů. OSN začalo evakuovat své tamní ústředí. Podle svědků helikoptéry OSN dnes pálily na vojenskou základnu Gbagbovy armády.

Na mezinárodním letišti v Abidžanu v současné době operuje už na tisíc pět set francouzských vojáků. Hlavním cílem jejich mise, která je pod hlavičkou mandátu OSN, je ochránit civilní obyvatelstvo před krvavými boji v ulicích měst a pomoci s jejich evakuací. Přítomnosti cizích jednotek se ale snaží využít Gbagbovi stoupenci, kteří burcují lid, aby bojoval za suverenitu. Podle Gbagbova poradce Allana Toussainta se francouzské jednoty v Pobřeží slonoviny chovají spíše jako okupační armáda. Mandát OSN je totiž údajně neopravňuje zabírat suverénní mezinárodní letiště.

Výzva státní televize v Pobřeží slonoviny:

„Pozor, pozor… Sarkozyho muži chystají v Pobřeží slonoviny rwandskou genocidu. Občané a občanky, vyjděme hromadně ven a obsaďme ulice. Nenechme se zastrašit.“

Střety v ulicích metropole sice na chvíli polevily, Ouattarovi vojáci se ale připravují k dalšímu útoku na prezidentský palác obývaný Gbagbou. Ten se ale odmítá vzdát a opírá se o elitní jednotky armády a stále také o stovky jeho příznivců. „Jsme připraveni prolít vlastní krev nebo i zemřít za naši republiku, pro naše děti,“ prohlašuje člen hnutí Mladí vlastenci.

Trhliny má ale i mezinárodní podpora, které se těší Ouattara. Z města Duékoué na západě země, které od úterka ovládají jeho síly, totiž přišly zprávy o nálezu stovek zmasakrovaných těl. Původní číslo osmi set mrtvých sice nakonec kleslo na sto padesát dva, OSN ale žádá po Ouattarovi vysvětlení a vyšetření incidentu. Ouattara tvrdí, že rozhodně nešlo o civilisty, ale o vojáky. „Ať sem klidně lidé přijedou a udělají si sami obrázek. Za tím nemohli stát naši vojáci,“ říká mluvčí Ouattarovy administrace Konate Siddiki.

Šéf armády se vrátil ke Gbagbovi

V neděli se vrátil do služeb Laurenta Gbagba šéf armády Phillippe Mangou. Mangou se čtyři dny skrýval v rezidenci velvyslance Jihoafrické republiky v Abidžanu, zatímco o město bojovaly Gbagbovy jednotky se silami Alassana Ouattary. Mangou se do rezidence jihoafrického velvyslance uchýlil ve středu. Důvody svého současného návratu ke Gbagbovi neupřesnil. Ouattarův mluvčí ale tvrdil, že Gbagbo velitele armády vydíral a držel jako rukojmí členy jeho rodiny.