Umarov je živ a zdráv

Moskva – Islamistický server dnes oznámil, že vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarov je živý a zdravý. Vyvrací tak informace, že Umarov zemřel, když ruské vojenské síly bombardovaly povstalecké centrum v Ingušsku. Při útoku z 28. března zemřelo podle ruských úřadů 17 povstalců.

„Doku Umarov je živ a těší se dobrému zdraví. Není zraněn a nemohl být zasažen, protože v oblasti, která byla terčem bombardování, nebyl,“ informuje server kavkazcenter.com.

Stránky také vyvracejí, že by při březnovém útoku zahynula Umarovova žena. Web nicméně potvrdil, že během bombardování zemřel Umarovův první zástupce emír Supjan Abdulajev. Opravuje také informaci o počtu obětí, podle stránek jich nebylo 17, ale deset. 

Ruské úřady začátkem minulého týdne oznámily zničení základny rebelů v Ingušsku. Ruské policejní zdroje poté tvrdily, že mezi rebely mohl být na místě i jejich vůdce Doku Umarov. 

Údajné Umarovově smrti nevěří ani prezident severokavkazského Ingušska Junus-Bek Jevkurov. „V tuto chvíli nemáme o Umarovovi žádné informace. Je jasné, že se někde skrývá, a nevylučuji, že je v Ingušsku,“ řekl Jevkurov.