V Jemenu zastřeleno nejméně 12 demonstrantů

Saná - V jihojemenském městě Táizzu dnes bylo při protestním pochodu proti režimu prezidenta Alího Abdalláha Sáliha zastřeleno několik demonstrantů. Podle agentury Reuters zemřelo 12 lidí, AFP s odvoláním na nemocniční zdroje uvádí 17 mrtvých. Podle očitých svědků lidé zemřeli po střelbě armády a pořádkových sil. Demonstranti pak dorazili k sídlu guvernéra provincie Táizz a vtrhli do dvora budovy. Tam na ně začali vojáci pálit ze střech, desítky lidí byly zraněny.

V metropoli Saná dnes vojáci, kteří se připojili k opozici, chránili před policií tisíce demonstrantů požadujících odchod prezidenta Sáliha. Bez násilí zabránili asi dvěma stovkám policistů přiblížit se k náměstí před univerzitou, kde demonstranti od 21. února táboří. Vojáci patří k 1. obrněné divizi, jejíž velitel 21. března oznámil, že přecházejí k opozici.

V noci na dnešek jemenská policie rozehnala ostrou střelbou do davu a slzným plynem protestní pochod odpůrců režimu v přístavu Hudajdá. Při střetech bylo podle agentury Reuters zraněno přes 400 lidí.

Několik tisíc protivládních demonstrantů se v Hudajdá shromáždilo v 02:00 místního času (01:00 SELČ). Nočním pochodem chtěli protestovat proti nedělnímu zásahu policie proti jiné protivládní skupině v Táizzu. Zde bylo zraněno 250 demonstrantů, dva z nich zraněním podlehli.

Jemenští demonstranti požadují odchod prezidenta Sáliha, který je u moci už 32 let. Při střetech protestujících s policií, které trvají už od konce ledna, zahynulo do neděle přes 70 lidí. Sálih se zpočátku snažil upokojit opozici slibem, že nebude kandidovat v řádných prezidentských volbách v roce 2013. Po demisi vlády ale uvedl, že je připraven rychle se vzdát moci, požadoval však důstojné podmínky svého odchodu. Obviňoval také představitele opozice ze stupňování požadavků.