Ve Fukušimě se podařilo omezit únik vody z reaktoru

Tokio – Technikům v japonské jaderné elektrárně Fukušima se dnes podařilo omezit únik radioaktivní vody z poškozeného reaktoru. Dál nicméně pokračují ve vypouštění vody do moře. Kromě té, která již do mořských vod uniká, tak bude cíleně vypuštěno do Pacifického oceánu dalších více než 11,5 tisíce tun kontaminované vody. Vypouštění má trvat do pátku, radiace podle úřadů bezprostředně neohrožuje lidské zdraví.

Technici po několika dnech úsilí a pracích na druhém reaktoru zaznamenali první úspěch. Podařilo se jim omezit únik radioaktivní vody z druhého reaktoru, ve kterém je prasklina. Tu se pokoušeli všemožně ucpat, zřejmě částečně uspěli, protože množství unikající vody je údajně menší. „Nemůžeme vlastně ještě změřit množství, ale přesvědčili jsme se pouhým okem, že množství tekoucí vody se snižuje. Takže máme důvod být přesvědčení o tom, že naše opatření do jisté míry fungují,“ uvedl pracovník společnosti TEPCO, která elektrárnu provozuje. Zástupce Japonské agentury pro jadernou bezpečnost Hidehiko Nišijama ovšem poznamenal: „Stále nevíme, jak moc je voda vytékající z reaktoru 2 kontaminována.“

Technici nicméně dál pokračují ve vypouštění radioaktivní vody. Kontaminace mořské vody v bezprostřední blízkosti elektrárny překročila koncem minulého týdne povolené limity až v násobku několika milionů. Brzy však radiace začala klesat a o pár stovek metrů dál v moři představuje zhruba tisícinásobek povolené hodnoty. Do dnešního poledne tokijského času byla vypuštěna zhruba čtvrtina tohoto množství. Vypouštění má trvat do pátku.

Rozhovor s Danou Hashimotovou a Danou Drábovou (zdroj: ČT24)

Podle předsedkyně státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové je cílené vypouštění radioaktivní vody do oceánu nejlepší ze špatných řešení, které mohli Japonci zvolit. Ani v oblasti přímo kolem elektrárny by oceán neměl být zamořený tak, aby to lidem způsobovalo zdravotní problémy.

Japonsko už také požádalo Rusko o vyslání speciálního plavidla pro likvidaci radiace v elektrárně. Toto plavidlo se používá například při vyřazování jaderných ponorek z provozu.

I společnost TEPCO zdůraznila, že vypouštěná voda je jen lehce radioaktivní. Podle mluvčího vlády Jukia Edana je tato voda asi stokrát více radioaktivní, než jsou povolené limity.

Nyní je ale ovšem zapotřebí uvolnit prostor pro vodu, která je kontaminovaná mnohem více, a předejít tak vážnějšímu nebezpečí, uvedl bez dalších podrobností zástupce japonské agentury pro jadernou bezpečnost Koičiró Nakamura. Ten také řekl, že úřady zatím neplánují rozšíření dvacetikilometrové evakuační zóny kolem fukušimské elektrárny. „To ale neznamená, že v budoucnu nemůže dojít ke změně tohoto postoje,“ dodal. V desetikilometrovém pásmu za touto zónou platí evakuace doporučená, zůstávající obyvatelé se mají zdržovat ve svých domovech.

Japonské úřady v okolí Fukušimy také zahájily mimořádný program na měření úrovně radiace ve školách a na školních hřištích. Experti prověří víc než 1 400 budov. Japonská energetická firma TEPCO slíbila finanční kompenzaci tamním samosprávám za škody vzniklé havárií v elektrárně.

Lidé z okolí elektrárny mají od TEPCO koncem měsíce dostat první odškodnění. O výši se chce firma dohodnout s vládou. Protože se ale krize kolem elektrárny zcela jistě povleče ještě dlouho, půjde jen o předběžné kompenzace. Platby nařídila vláda a týkat by se měly zhruba 80 tisíc evakuovaných obyvatel z bezprostřední blízkosti elektrárny.