Česko-chilské pojítko: diktatury, vlajka a Neruda

Buenos Aires - Na dynamický chilský trh vyrazili čeští podnikatelé spolu s prezidentem Václavem Klausem. Po Argentině to byla další zastávka na cestě, která má českým investorům umožnit omezení závislosti na trhu evropském. Chile dnes patří mezi nejrozvinutější země Latinské Ameriky a zdejší trh je pro české podnikatele lákavý: mimo jiné i proto, že na rozdíl třeba od sousední Argentiny neklade žádné překážky.

Chile a Českou republiku spojují nejen barvy vlajek obou zemí, jak poznamenal na setkání se svým českým protějškem chilský prezident Sebastián Piñera, ale třeba i letité zkušenosti s diktaturami a boj za svobodu a demokracii, který si vyžádal tisíce obětí a poznamenal životy občanů obou zemí na dlouhá desetiletí, jak uvedl Klaus. Neopomněl se také zmínit o tom, že chilský básník a nositel Nobelovy ceny Pablo Neruda si jako svůj pseudonym zvolil jméno českého básníka Jana Nerudy.

Neblahou stopu před šesti lety v Chile zanechal český turista, když nechtěně založil požár v národním parku Torres del Paine. Češi se od té doby podíleli na jeho obnově.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Karel Schwarzenberg o uniformách chilské čestné stráže, z nichž je patrný německý vliv:

„Byl to takový zvláštní pocit vidět podobné formy, jaké si člověk pamatuje ze svého dětství.“

Československo vyváželo do Chile už ve dvacátých letech spotřební průmyslové výrobky. Jejich uplatnění na zdejším trhu je ale obtížnější, protože cena za dopravu je vzhledem k velké vzdálenosti vcelku vysoká, poznamenal Jan Světlík, předseda představenstva Vítkovice a.s.