Ekvádor vyhostil americkou velvyslankyni

Quito/Madrid – Mezi Ekvádorem a Spojenými státy se strhla diplomatická roztržka. Ekvádor se dnes totiž rozhodl vyhostit americkou velvyslankyni Heather Hodgesovou kvůli její kritice korupce v ekvádorské policii. Spojené státy tvrdí, že takový krok není ničím ospravedlněn, a zvažují proto protiopatření.

Ekvádor dnes označil Hodgesovou za nežádoucí osobu, ta tak bude muset zemi co nejdříve opustit. Ekvádorské úřady se tak rozhodly poté, co server WikiLeaks zveřejnil diplomatické depeše americké ambasády, podle nichž byl bývalý šéf ekvádorské policie Jaime Aquilino Hurtado Vaca zapleten do korupce a vydírání. Podle zpráv měl také údajně napomáhat zločincům a teroristům dostat se do Severní Ameriky. Blokoval prý také vyšetřování svých kumpánů. 

V depeších se píše, že o všem ví dokonce ekvádorský prezident Rafael Correa, který si podle názorů amerických diplomatů Hurtadu vybral, protože „potřeboval někoho, s kým lze snadno manipulovat“.   

Hodgesová se kvůli korupci opírá ale do celé policie. Ta podle ní vymáhá na obyvatelích vysoké úplatky. Korupcí je přitom údajně prolezlá i ekvádorská justice a politická garnitura. 

Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino dnes sdělil médiím, že se jeho vládě nedostalo od diplomatky uspokojivého vysvětlení všech výroků, musí proto pryč. Ekvádor přitom už v roce 2009 vyhostil dva americké diplomaty. Jednoho z nich obvinil, že řídí operace americké tajné služby CIA v zemi, a druhého, že se vměšuje do jejích vnitřních záležitostí.