Radioaktivní voda už z Fukušimy nejspíš neuniká

Tokio - Japonští technici nejspíš zastavili únik vysoce radioaktivní vody z poškozeného reaktoru v elektrárně Fukušima. Prasklinu v šachtě reaktoru se podařilo ucpat. Firma také řeší, co s 60 tisíci tunami kontaminované vody použité k chlazení palivových tyčí. Plánuje postavit speciální nádrže s kapacitou šesti olympijských bazénů. Další lehce radioaktivní vodu do moře vypouští. Vrásky na čele ale dál technikům dělá první reaktor, kde hrozí výbuch, nahromadil se zde vodík.

Po téměř čtyřech týdnech od zemětřesení se v Japonsku objevila zpráva, v niž všichni doufali. Prasklinu na druhém reaktoru se po několika neúspěšných pokusech podařilo utěsnit směsí tekutého skla a zpevňujících látek. „Únik v šachtě reaktoru číslo dvě byl zastaven. Prověřujeme, jestli prosakování skončilo definitivně. Potřebujeme zjistit, jak se budou chovat další části reaktoru, jestli nedochází k úniku jinde,“ říká mluvčí japonské vlády Jukio Edano. 

Společnost TEPCO musí také do moře vypustit 11,5 tisíce tuny mírně radioaktivní vody. Nemá ji ale kde skladovat. Podle úřadů nepředstavuje zdravotní riziko. Japonským rybářům ale havárie bude život komplikovat dál. Marně bojují o důvěru zákazníků, a to i přesto, že všechny mořské produkty splňují bezpečnostní standardy. 

Ve Fukušimě se podařilo zastavit únik radioaktivní vody (zdroj: ČT24)

S odčerpáváním radioaktivní vody by měl pomáhat i speciálně upravený tanker. Ten ale k elektrárně dorazí až za 10 dní. Zbývá vyřešit problém přehřívání reaktorů. Jejich definitivní zchlazení podle odborníků může trvat týdny i měsíce. Úřady také zvažují zakrytí reaktorů kovovým pláštěm. To ale kvůli vysoké radioaktivitě nepůjde dřív než v září. 

Inženýři mezitím zaznamenali nový problém na prvním reaktoru. Tady stoupá koncentrace vodíku, hrozí proto výbuch. Plánují tedy do reaktoru vhánět dusík, který by zabránil explozivní reakci vodíku s kyslíkem.