„20 tisíc mil pod mořem“ – miliardář se s ponorkou vrhá do hlubin

Washington - Miliardář a dobrodruh Richard Branson chce pokořit další lidské hranice. S novou ponorkou, kterou nazval Panna moří, se chce vypravit až na samotná dna oceánů, kam ještě lidské oko nedohlédlo. Během dvou let chce uskutečnit pět experimentálních misí do mořského světa.

Vodní svět „dvacet tisíc mil pod mořem“ byl snem Richarda Bransona. Teď si ho miliardář a dobrodruh splní. Představil novou miniponorku, se kterou chce doplout do nejhlubších podmořských příkopů všech pěti oceánů. „Je to příležitost nejen objevovat a zachytit svět fantazie, ale posouvat hranice lidského úsilí a poznání, možnost objevovat nové formy života a podělit se o tajemství ukryté v hlubinách,“ říká. 

Podmořské plavidlo je vyrobené z uhlíkových vláken a titanu, ochranný kryt kokpitu má z křemene. Je 5,5 metru dlouhé a mělo by vydržet ponor až do hloubky 11 kilometrů. 

Branson se vrhá do hlubin oceánů (zdroj: ČT24)

„Když si uvědomíte, že více lidí bylo na měsíci než na dni oceánů, v hlubinách je stále co objevovat. Nevíme, zda nás tam nepřekvapí nějaká obří chobotnice a nebude nás chtít k večeři,“ obává se Branson. 

Richard Branson chce být pilotem první mise a potopit se do hloubky přes 8,5 kilometru v příkopu Puerto Rico v Atlantském oceánu. Dobrodruh chce ale prozkoumat i nejhlubší Mariánský příkop v Tichém oceánu, stejně jako příkopy v Arktickém oceánu, jižním Pacifiku nebo příkop Diamantina v Indickém oceánu. Branson předpokládá, že by mu na celý projekt mělo stačit 10 milionů dolarů. 

Majetek Bransona se přitom odhaduje na 3 miliardy dolarů. Miliardář ale rád své peníze utrácí za různé dobrodružné aktivity. Pokusil se o nejrychlejší přeplavbu Atlantiku ve člunu. Skončilo to ale fiaskem, když se člun potopil a Bransona museli zachraňovat. Tragédií málem skončil i jeho pokus přeletět Atlantik balónem. Branson také chystá komerční lety do vesmíru, jeho kosmické plavidlo už podstoupilo testovací let v poušti ve Spojených státech.