V Mexiku nalezeny hromadné hroby s desítkami těl

Mexiko - Osm hromadných hrobů s 59 mrtvými těly našli policisté ve státě Tamaulipas na severovýchodě Mexika při hranicích s USA. Mrtví byli nalezeni při pátrání po pachatelích únosu linkového autobusu, během něhož policisté zadrželi 11 únosců a osvobodili pět cestujících. Vyšetřovatelé předpokládají, že zbylé cestující z autobusu únosci zabili a uložili do vyhloubených jam. Proti násilí v Mexiku protestovaly desítky tisíc lidí v několika světových městech.

Hroby byly nalezeny na ranči San Fernando nedaleko obce La Joya. V největším z nich bylo uloženo 43 těl. Autobus uneslo 25. března pravděpodobně komando některého z drogových gangů, které v oblasti operují.

Okolnosti únosu zatím policistům nejsou jasné, ale únosy autobusů a okrádání a vraždění jejich pasažérů jsou v této části Mexika sužované krvavou válkou narkomafie poměrně časté.

Mexiko se bouří proti násilí (zdroj: ČT24)

Nedaleko od místa dnešního nálezu našli loni v srpnu policisté mrtvoly 72 přistěhovalců ze Střední a Jižní Ameriky, které podle vyšetřovatelů zavraždilo komando drogového kartelu Zetas. Oblast leží asi 130 kilometrů od texaského pohraničního města Brownsville.

Mexičanům už dochází trpělivost

Přes 10 tisíc lidí protestovalo v několika mexických městech proti násilí spojenému s narkoobchodem. K akci se připojili i demonstranti v New Yorku a Barceloně. „Musí to přestat. Vymyká se to jakýmkoli měřítkům. Máme už dost vraždění a konec je v nedohlednu,“ zlobil se jeden z demonstrantů v mexické metropoli.

Část demonstrantů požadovala demisi prezidenta Calderóna. Tvrdí, že jeho nekompromisní strategie jen vede ke krveprolití. Boj s drogovou kriminalitou se stal jednou z priorit jeho vlády. Od konce roku 2006, kdy Calderón zahájil proti gangům rozsáhlou armádní ofenzivu, si násilí spojené s narkotiky vyžádalo přes 28 000 lidských životů. Vláda se zaštiťuje úspěchy. V poslední době skončila za mřížemi nebo byla zajata řada šéfů drogových kartelů. Vraždění ale neustává.

Protest proti násilí v Mexiku
Zdroj: ČTK/AP/Alexandre Meneghini