Kurdové nechtějí syrské občanství jako výsadu

Damašek/Saná – Na východě Sýrie znovu propukly masové protesty proti režimu prezidenta Bašára Assada. Dochází k nim v oblastech obývaných převážně Kurdy. Prezident se snažil protesty uklidnit slibem, že udělí Kurdům syrské občanství. Nepokojům čelí Assadův režim i na jihu země, ve městě Dará. Podle svědků tam bezpečnostní síly zabily nejméně 17 lidí. Střílí se i na předměstí Damašku. Dnes se demonstruje také v Jemenu. Desetitisíce příznivců i odpůrců prezidenta Sáliha se sešly v metropoli Saná. Sálih mezitím oznámil, že vítá nabídku zemí Perského zálivu na zprostředkování řešení krize, odmítl ale jakoukoli zahraniční intervenci.

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih dnes odmítl návrh zemí Perského zálivu na řešení politické krize v Jemenu. Tyto země navrhly, aby Sálih odstoupil a moc do voleb převzala prozatímní vláda složená z kmenových a opozičních vůdců. „Musejí brát ohled na pocity Jemenců. Odsuzujme tento útok na naši ústavu, demokracii a svobodu,“ okomentoval to dnes Sálih. Jemenská opozice se snaží o jeho svržení od 11. února a represe proti demonstrantům si vyžádaly již přes 100 obětí. 

K nim dnes přibyly i další dvě oběti z Taízu, kde pořádkové síly zasáhly proti demonstrantům. Střílely po nich a použily i slzný plyn. Kromě dvou mrtvých si zásah vyžádal i 25 zraněných lidí, skoro dvě stovky osob mají navíc zdravotní potíže poté, co se nadýchaly slzného plynu.     

Masové protesty jsou dnes hlášeny také z východní Sýrie, kde žijí Kurdové. Těm prezident Asad nabídl syrské občanství, které jim dosud syrské úřady nechtěly udělit. Kurdové tvoří asi desetinu syrské populace. Hned po Asadově rozhodnutí ale prohlásili, že občanství je jejich právem a není třeba je udělovat jako výsadu.

Proti prezidentovi se dnes protestovalo v Damašku i v Dará, kde bylo zabito nejméně 17 lidí. Zdejší události ale popisují jinak sami demonstranti a jinak státní média. Podle svědků se policisté snažili shromáždění rozehnat střelbou. Syrská televize a oficiální agentura SANA zase tvrdily, že násilí v Dará je akcí „banditů“. „Ozbrojenci, kteří pronikli mezi účastníky pokojné demonstrace, zaútočili na elektrárenskou společnost a televizní stanici a začali střílet ostrými náboji i do demonstrantů a příslušníků bezpečnostních sil. To jasně dokazuje, že to jsou lidé, kteří to myslí se Sýrií špatně,“ informovala SANA. K násilí dnes došlo i v Damašku, kde agenti údajně zaútočili obušky na sunnitské věřící vycházející z mešity. Na předměstí Damašku zemřeli tři lidé. dva pak ve městě Homs.