USA vytýkají Česku korupci a diskriminaci Romů

Washington - Podle zprávy o dodržování lidských práv ve světě, kterou jako každý rok zpracovalo ministerstvo zahraničí Spojených států, se v Číně v této oblasti během několika posledních měsíců situace výrazně zhoršila. České republice a Slovensku podobně jako loni vytýká dokument korupci a taky diskriminaci Romů.

Čína je na tom s dodržováním lidských práv hůř než dřív, takto hodnotí Peking pravidelná zpráva o stavu lidských práv ve světě. Americké ministerstvo zahraničí ji každoročně vydává už přes třicet let. „V Číně jsme svědky negativních trendů, které se v první polovině roku 2011 ještě zhoršily,“ tvrdí americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Konkrétním příkladem je podle ní například nedělní zatčení světoznámého tvůrce a aktivisty Aj Wej-weje. Čínská policie ho vyšetřuje kvůli údajnému podezření z hospodářské trestné činnosti. 

„Takovéto zadržení je protizákonné. Vyzýváme Čínu, aby propustila všechny lidi, které uvěznila kvůli tomu, že uplatňovali svůj nárok na mezinárodně uznanou svobodu vyjadřování,“ říká Clintonová. 

Kritika Clintonové (zdroj: ČT24)

Clintonová zmínila při představovaní dokumentu taky Venezuelu, kde prý vláda používá k zastrašování aktivistů soudy. V Barmě a na Kubě zase režimy brání lidem k přístupu na internet. 

Ve zprávě se dostalo i na Česko. Spojené státy kritizují hlavně diskriminaci Romů. Ty podle posudku mimo jiné sužuje chudoba, vysoká nezaměstnanost nebo negramotnost. Zpráva také zmiňuje již starší případy sterilizace Romek. „Společenské předsudky proti romské populaci v zemi se občas projeví v násilných činech,“ uvádí se ve zprávě. 

USA si u nás všímá i problémů justice, obchodu s „bílým masem“ a neonacistického extremismu. Stejné body vytýká i Slovensku. A to i u tématu korupce. „Politické tlaky, nedostatečné nebo neefektivní zákony vyžadující odhalení původu aktiv, upravující zadávání veřejných zakázek a lobbování, neefektivní policejní nástroje pro vyšetřování a omezený počet zkušených vyšetřovatelů na regionální úrovni přispěly k tomu, že trestní stíhání korupce na vysoké úrovni je vzácné,“ uvádí například zpráva.