Gbagbovi vojáci přelstili OSN, znovu útočí

Abidžan (Pobřeží slonoviny) – Bitva o největší město Pobřeží slonoviny Abidžan stále nekončí. Obklíčeným stoupencům bývalého prezidenta Laurenta Bagba se během vyhlášeného klidu zbraní podařilo potají obsadit dvě luxusní čtvrti. Mírové sbory OSN, které podporují nově zvoleného prezidenta Alassana Ouattaru, to označily za léčku a zdržovací taktiku. Boje Abidžan paralyzovaly. Místní lidé nemohou sehnat jídlo, cizinci zemi opouštějí.

„Boje v Abidžanu pokračují, ale ocitly se ve slepé uličce,“ zhodnotil současnou situaci v pátek večer v New Yorku šéf sil světové organizace v Pobřeží slonoviny Alain Le Roy. Uvedl také, že se Gbagbovy síly zastavily nyní jen asi kilometr od hlavního sídla OSN v Abidžanu.

Ještě před několika dny byli pozorovatelé přesvědčeni, že Laurent Gbagbo nakonec uvolní místo mezinárodně uznávanému vítězi listopadových prezidentských voleb Alassanemu Ouattarovi. Podle Le Roye přišli Gbagbovi vyslanci jednat o mírovém předání moci se zástupci OSN. Zřejmě to však byla pouze Gbagbova lest, aby mohl své vojáky nepozorovaně přemístit.

Nové boje v Abidžanu (zdroj: ČT24)

Gbagbovy jednotky podle Le Roye i nadále používají různé typy těžkých zbraní, ačkoliv prohlašovaly, že žádnými již po zásahu OSN a Francie nedisponují. OSN na začátku tohoto týdne vyslala bojové vrtulníky, které měly civilisty chránit právě před těžkými zbraněmi Gbagbových vojáků.