Šéfové evropských diplomacií chtějí přitvrdit v Íránu a v Libyi

Lucemburk - Ministři zahraničí Evropské unie dnes na zasedání v Lucemburku schválili rozšíření sankcí proti íránskému režimu; týkají se dalších 30 lidí, které unie viní z porušování lidských práv. Většinou jde o vysoce postavené představitele íránského režimu, kteří nyní nebudou moci vycestovat na území Evropské unie a členské státy EU zmrazí i jejich aktiva. Ministři dnes také jednali o vojenské kampani v Libyi.

„Zdá se, že Írán věří, že kvůli změnám na Blízkém východě mu projde další zhoršení situace s lidskými právy v zemi,“ řekl novinářům britský ministr zahraničí William Hague. Režim podle něj v poslední době uvěznil celou řadu vedoucích představitelů opozice. Počet uvězněných novinářů je dokonce v Íránu vyšší než kdekoliv jinde na světě a velmi vysoký je ve srovnání s jinými zeměmi i počet lidí odsouzených k smrti. Podle nedávno zveřejněné zprávy amerického ministerstva zahraničí bylo v Íránu loni popraveno 312 lidí.

NATO by mělo zintenzivnit vojenskou kampaň v Libyi

NATO musí být v Libyi důraznější (zdroj: ČT24)

Před zasedáním ministrů šéf britské diplomacie William Hague novinářům řekl, že Severoatlantická aliance by měla co nejdříve zintenzivnit svoji vojenskou kampaň v Libyi. NATO by podle něj rovněž mělo přizvat další země světa, aby se vojenské operace v severoafrické zemi účastnily. NATO stojí v čele vojenské operace v Libyi téměř dva týdny.

Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga bylo během dnešního zasedání ministrů zahraničí EU jasně patrné, že se stále více členských států kloní k názoru, že by NATO nemělo v Libyi jen ničit vybrané Kaddáfího jednotky, ale mělo by přispět i ke změně režimu.

Na NATO v současnosti naléhá i Francie, která byla od počátku skeptická k možnosti předání řízení vojenské operace z rukou USA do rukou aliance. „NATO musí dostatečně plnit svou roli a zatím tak nečiní,“ řekl v rozhovoru pro francouzské rádio France Info francouzský ministr zahraničí Alain Juppé.

Schwarzenberg si na rozdíl od svých kolegů ale nemyslí, že by akce Severoatlantické aliance byly nedostatečné. „Dokud se držíme přísně mandátu Rady bezpečnosti (OSN), tak bych jí za dostatečnou označil. Pokud ale cíl je nastolit nějaký demokratický režim v Libyi, tak je nedostatečná,“ řekl novinářům. Stále více členů Evropské unie se ale podle něj kloní k názoru, že by NATO mělo v Libyi přispět ke změně režimu.