Nejstarší britský zaměstnanec dopil a dokouřil…

Londýn - V 104 letech zemřel v Londýně Buster Martin - nejstarší pracující zaměstnanec ve Velké Británii. O muži, jenž ještě před několika dny myl automobily v klempířské dílně a denně vykouřil až 20 cigaret, poběží v květnu dokumentární film. „Škoda, že nemůže být na premiéře,“ posteskl si jeho poslední šéf, „ještě včera odpoledne do sebe obrátil jedno pivo.“

Pracující rekordman Pierre Jean „Buster“ Martin vždy tvrdil, že chce a bude pracovat, dokud „nezatřepe bačkorama“. „Zaměstnavatelé by si měli vybírat lidi jako jsme my: chceme pracovat, vyděláme si nějakou tu korunu a nezakrníme,“ říkával o starších zaměstnancích. Jeho šéf si ho nemohl vynachválit: díky Busterově popularitě a zájmu médií zaznamenala jeho firma 36procentní růst.


Buster se podle vlastních slov narodil v roce 1906 ve Francii, nicméně není vyloučeno, že byl o sedm let mladší. Jeho matka otěhotněla s jedním ze členů zámožné rodiny, u níž sloužila, a ve snaze zabránit skandálu byla uklizena do Velké Británie. Šla pak do kláštera a tříměsíční Pierre skončil v jednom cornwallském sirotčinci. Přezdívku Buster si vysloužil už ve třech letech, když pana faráře praštil do nosu.

Tak, Bustere,… dopij, dokuř… a půjdeme, řekla zubatá

Čiperný stařík v roce 2008, tedy ve svých 101 letech, uběhl maraton. Měl být zapsán do Guinnessovy knihy rekordů jako nejstarší člověk, který to dokázal. Nakonec však ze zápisu sešlo, protože Martin svůj věk nedoložil rodným listem, ale jen cestovním pasem. Z neuznání rekordu si ale nijak těžkou hlavu nedělal. „Jediný Guinness, který mě zajímá, je Guinness ve sklenici,“ zažertoval.

  • Řetězový kuřák Buster Martin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2468/246760.jpg
  • Nejstarší britský zaměstnanec Buster Martin zemřel ve 104 letech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2468/246756.jpg