Berlusconi skončí jako premiér v roce 2013

Řím - Italský premiér Berlusconi oznámil, že po roce 2013, kdy mu vyprší mandát, nebude usilovat o premiérské křeslo. Navíc se možná vyhne soudu kvůli podezření, že podplatil svého právníka Davida Millse, aby lhal. Dolní komora italského parlamentu totiž schválila zákon, který zkracuje procesy s lidmi, kteří ještě nikdy nebyli za nic odsouzeni, a proces tak místo roku 2012 skončí už letos v srpnu. Jenže soud nejspíš nestihne do té doby vynést verdikt. Návrh zákona teď ještě musí schválit senát.

Berlusconi dnes novinářům oznámil, že po roce 2013, kdy mu vyprší premiérský mandát, už nebude usilovat o post. Tvrdí nicméně, že než odejde, chce ještě prosadit změnu ústavy.

Berlusconi také odmítá obvinění, že by podplatil svého právníka Davida Millse, aby v kauze jeho podezřelých obchodů advokát falešně vypovídal. Premiér mu měl údajně zaplatit 600 tisíc dolarů. Jenže soud zřejmě kvůli schválení nového zákona, který zkracuje proces, nestihne případ vůbec dořešit.   

Opozici se proto schválení zákona nelíbí. „Zákon o zkrácení procesu je v podstatě amnestie, vymysleli to proto, aby se premiér vyhnul soudu,“ okomentoval to Piero Fassino ze středolevicové demokratické strany. Ministr spravedlnosti Angelino Alfano nicméně prezentoval nový zákon jako reformu nefunkčního soudního systému.   

Berlusconi čelí také obvinění z daňových podvodů a falšování účetnictví. Navíc ho čeká ještě soud kvůli sexu s nezletilou marockou prostitutkou Ruby.