Evakuovaní Japonci dostanou odškodnění

Tokio - Japonská vláda dnes nařídila společnosti TEPCO, jež provozuje poškozenou jadernou elektrárnu Fukušima, vyplatit každé domácnosti evakuované z okolí elektrárny odškodné milion jenů (200 000 korun). Kompenzace se bude týkat téměř 50 000 rodin. Ministerstvo hospodářství zároveň upozornilo, že výše odškodného není konečná. Technici dál chladí jádra reaktorů a pokračují v odčerpávání radioaktivní vody.

„Máme asi 150 evakuačních center, takže nějakou dobu potrvá, než všichni dostanou peníze. Ale chceme, aby jim je firma zaplatila rychle a zlepšila tak jejich životy,“ uvedl ministr hospodářství Banri Kaieda. Ministr upozornil, že později bude stanoveno ještě dodatečné odškodné.

Požadavek na další kompenzaci vznesl i guvernér prefektury Fukušima. „Je to teprve začátek. Havárie ještě neskončila. Budeme dál tlačit na vládu i na TEPCO, aby evakuované plně odškodnily,“ prohlásil guvernér.

Kvůli úniku radiace z elektrárny Fukušima 1 bylo donuceno k opuštění domovů asi 140 000 lidí.

Do evakuované oblasti teprve teď dorazili záchranáři

Do evakuované zóny se teprve teď vydali záchranáři. Jen deset kilometrů od elektrárny hledají další oběti – podle odhadů by mohli najít až tisícovku těl. Evakuační zóna se proměnila k nepoznání. Ve vesnicích zůstávají jen opuštěná zvířata a několik farmářů, kteří odmítli nechat dobytek napospas svému osudu. „Stejně nakonec všichni zemřeme, a pokud si mám vybrat, kde to bude, rád umřu tady a to třeba i úplně sám,“ říká zemědělec Naoto Macumura.

Technici společnosti TEPCO se stále snaží dostat únik radiace pod kontrolu. Hlavním cílem je ochladit jádra reaktorů 1, 2 a 3, kde se přehřívají palivové tyče. Odborníci také pokračují v odčerpávání vysoce zamořené vody, která sloužila k chlazení reaktoru 2.

Elektrárnu poškodila vlna tsunami, která udeřila na severní Japonsko po zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály. Přírodní katastrofa si zatím podle AP vyžádala přes 13 400 mrtvých, dalších téměř 15 000 lidí se stále pohřešuje.

Japonsko odklízí trosky
Zdroj: ČT24