Japonsko se stále třese, nákladní doprava obnovena

Tokio - Poprvé od katastrofálního zemětřesení a přívalové vlny tsunami z 11. března byla dnes v postižené oblasti na severovýchodě Japonska v přístavu Sendaj opět obnovena nákladní doprava. Život v Japonsku se sice pomalu vrací v mnoha oblastech do normálu, obyvatele však nadále sužují časté následné otřesy země. Jedno takové o síle 5,9 stupně Richterovy škály dnes zasáhlo oblast severně od Tokia, kde byly zaznamenány otřesy budov. Nebylo však vydáno varování před tsunami, ani nebyla hlášena žádná zranění ani materiální škody. Japonská vláda už také začala s výstavbou nouzových příbytků pro lidi, kteří během zemětřesení přišli o střechu nad hlavou.

V přístavu Sendaj na východě ostrova Honšú dnes bylo podle agentury Kjódó naloděno asi 300 aut vyrobených v největší japonské i světové automobilce Toyota. Nyní již náklad směřuje do průmyslového města Nagoja. Předpokládá se, že se zde brzy začne s přepravou i dalších druhů zboží.

 Ve 13 oblastech v poničené části Japonska má do konce tohoto měsíce vyrůst na 1 300 nových nouzových příbytků. V polovině května by se mělo navíc začít s výstavbou dalších asi 10 000 provizorních obydlí určených pro přeživší oběti zemětřesení a tsunami. Podle dnes aktualizovaných zpráv japonských úřadů bylo již identifikováno více než 13 600 těl obětí katastrofy z 11. března. Přibližně 14 400 lidí se nadále pohřešuje.

Situace kolem Fukušimi je stále vážná

Podstatně vážnějším problémem však zůstává situace kolem poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1. Pracovníci se zde nově snaží absorbovat radioaktivní materiál z moře pomocí minerálu zeolitu a uložili v blízkosti sací trubky ústící z reaktoru 1 do moře tři pytle, každý s obsahem 100 kilogramů zeolitu. Dalších sedm pytlů se připravuje. Provozovatel elektrárny, firma TEPCO, nyní testuje, jaký účinek tento postup bude mít.

Začala výstavba nouzových obydlí

Ve 13 oblastech v poničené části Japonska má do konce tohoto měsíce vyrůst na 1 300 nových nouzových příbytků. V polovině května by se mělo navíc začít s výstavbou dalších asi 10 000 provizorních obydlí určených pro přeživší oběti zemětřesení a tsunami. Japonský premiér Naoto Kan prostřednictvím dnešního vydání Lidových novin poděkoval za pomoc, kterou Japonsku v jeho nynějším těžkém období poskytují mezinárodní společenství. „Z hloubi našich srdcí děkujeme všem zemím, regionům i jednotlivcům za projevy podpory,“ napsal Kan.

Na pomoc Japonsku přispěli dárci z ČR prostřednictvím sbírkového účtu Charity ČR dohromady částkou více než čtyři miliony korun a ADRA ČR vybrala dokonce přes 13 milionů korun. Češi mohli pomoci i návštěvou charitativních koncertů. Mezi ně patřila i vystoupení České filharmonie (ČF) a Pražské komorní filharmonie (PKF). Čeští filharmonici v době přírodní katastrofy pobývali v Japonsku na turné.

Evakuační centrum
Zdroj: ČTK/AP/ČTK