Astronauti mají smůlu, léky ve vesmíru ztrácí účinnost

New York - Astronauti budou mít zřejmě během dlouhých pobytů ve vesmíru problém. Vědci zjistili, že tam účinnost některých běžných léků klesá daleko rychleji než na Zemi. Vzít si tak na palubě Mezinárodní vesmírné stanice například antibiotika v podstatě neznamená žádnou úlevu. Astronauti na dlouhých vesmírných misích možná nebudou moci užívat ani léky obsahující paracetamol k léčbě bolestí.

Vědci z Johnsonova vesmírného střediska zjistili, že mnoha běžným medikamentům prostředí vesmírné lodi vyloženě nesvědčí. Na Zemi jsou léky obvykle vyráběny tak, aby vydržely skladování řádu několika let od data výroby za dodržení stanovených podmínek, jako je vyvarování se slunečnímu svitu či chladné a suché místo. Výzkumníci ale chtěli zjistit, jestli unikátní vesmírné prostředí ovlivňuje účinnost léků. „Většina léků uskladněných ve vesmíru má daleko nižší účinnost. Farmakologickými testy by neprošly,“ uvádí zpráva Johnsonova vesmírného střediska.

V podstatě k ničemu byly tři čtvrtiny léků, které vědci poslali během studie na palubu ISS. Čtyři krabice obsahovaly 35 různých léků – tablety, mastičky, čípky i kapky. Skladovali je tam od 13 dnů po 28 měsíců. Další čtyři stejné, kontrolní, krabice ležely po dobu testu v Johnsonově vesmírném středisku. „Selhání účinných látek přišlo ve vesmíru dřív, než byla životnost léků. Skladovací podmínky unikátní pro prostředí vesmírných plavidel tak můžou stabilitu farmak ovlivnit,“ píše se dále ve zprávě.

Léky ve vesmíru zrtácí účinnost (zdroj: ČT24)

Právě ve skladování je podle vědců hlavní problém. Není možné dodržet pravidla platná na Zemi. Léky jsou vystavené vibracím při startu a ve vesmíru pak radiaci, mikrogravitaci, prostředí bohatému na oxid uhličitý a také kolísání vlhkosti a teploty. Zpráva nadále říká, že výzkum by se měl zaměřit na vývoj nových odolnějších léků a taky na metody jejich uskladnění. Najde se ale i pár léků, kterým by tohle prostředí mělo naopak vyhovovat. Déle než na Zemi by měly vydržet ty, kterým vadí oxidace, jako třeba adrenalin nebo vitamíny A a C.

Vzlet rakety
Zdroj: ČT24