Rozvody v královské rodině vyvolávají spekulace nad Williamem a Kate

Londýn – Velká Británie je podle vicepremiéra Nicka Clegga zodpovídajícího za ústavní reformy zralá na změnu pravidel následnictví trůnu. Po tři sta let platný zákon ho přisuzuje prvorozenému synovi, kdyby se ale princi Williamovi po svatbě s Kate Middletonovou narodila nejdřív dcera, mohla by do čela země nastoupit ona. Královskou svatbu zažije Velká Británie za necelé dva týdny.

Svatební známka pacifického ostrova Niue přilila olej do ohně spekulací o pevnosti očekávaného královského svazku, kdo chce poslat dopis, musí Kate a Williama rozdělit. Rozpadlých manželství má britská královská rodina už spoustu. Zatímco král Edward kvůli úmyslu oženit se s rozvedenou ženou přišel ve třicátých letech o trůn, jeho neteř princezna Margaret se sama rozvedla v roce 1978. Zkrachovaly i svazky tří ze čtyř dětí Alžběty II. včetně manželství Wiliamových rodičů Charlese a Diany.

„Manželství Kate a Williama prostě musí fungovat. Rodina Windsorů už si nemůže dovolit další rozvod tím spíš, že jde o následníka trůnu. Dali mu spoustu času, ať si dobře vybere, navíc spolu už žijí, tak nebudou ani žádná překvapení v ložnici. Dostali nejlepší šanci, jakou kdy královské manželství mělo,“ tvrdí královská poradkyně Jennie Bond.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Místo rodinného života ale královské snoubence čeká velká reality show. Willam to zná od dětství, Kate si musí teprve zvykat. Zatím celá Británie pluje na vlně euforie svatebních příprav. Až se dojí svatební dort, začnou si novomanželé krájet tvrdý chleba povinností a omezení pod dohledem kamer.