Anděl smrti se západoněmeckou rozvědkou asi nespolupracoval

Berlín - Nacistický lékař Josef Mengele pravděpodobně nespolupracoval se západoněmeckou rozvědkou BND, jak se v minulosti spekulovalo, ale ta po něm naopak několik let pátrala. Vyplývá to z odtajněných dokumentů, o nichž informuje německý magazín Der Spiegel. V Mengeleho spisu se podle Spiegelu nenašel žádný důkaz svědčící o jeho údajné spolupráci s rozvědkou. Hlavní historik BND Bodo Hechelhammer ale nevylučuje, že se o tomto nacistickém zločinci najdou v archivech německé rozvědky další informace. V Pullachu podle něj leží zhruba šest milionů stránek dokumentů na mikrofilmech, které dosud nikdo nečetl.

Nechvalně proslulý „anděl smrti“ z vyhlazovacího tábora v Osvětimi, který měl na svědomí více než 400 tisíc lidských životů, by se letos dožil sta let. Po válce uprchl do Jižní Ameriky a skrýval se postupně v Argentině, Paraguayi a v Brazílii. Spolková zpravodajská služba (BND) se do jeho hledání zapojila na počátku 60. let minulého století. Podle Spiegelu o jeho vypátrání usiloval především tehdejší ministr zahraničí Heinrich von Brentano. Mezinárodní veřejnost totiž v této době bedlivě sledovala postoj Bonnu k dopadení nacistických zločinců zejména poté, co Izraelci krátce předtím chytili a z argentinského exilu unesli organizátora holokaustu Adolfa Eichmanna.

Proces s Eichmannem je na YouTube

Od začátku procesu s Adolfem Eichmannem v těchto dnech uplynulo 50 let. Jeruzalémský památník Jad Vašem nyní zveřejnil celé soudní líčení - asi 200 hodin mrazivých výpovědí - na serveru YouTube.

Už v červenci 1960 objevil jeden z agentů BND jugoslávského lékaře Branka Benzona, který pomáhal bývalým nacistům dostat se do Argentiny a Mengelemu podle rozvědky ulehčil vstup do země. O rok později měla BND důkaz, že rodák z bavorského Günzburgu žije v Brazílii. Podle magazínu ale není zřejmé, jak s touto informací úřad naložil.

V roce 1964 dostala západoněmecká ambasáda v Rio de Janeiru tip, že se vykonavatel zrůdných lékařských experimentů na osvětimských vězních a dětech chystá na hranici s Paraguayí setkat se dvěma známými, a zalarmovala brazilskou policii. Její sledovací akce ale skončila bez úspěchu.

Pak podle Spiegelu zájem Němců o Mengeleho opadl a v roce 1972 jeden z pracovníků BND informoval bonnské kancléřství, že služba neví, „kde se toho času nachází, ani zda ještě žije“. Poznatky o něm tehdy už prý sbírala jen náhodně. V 80. letech poté ještě na základě žádosti státního zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem prověřovala podezření, že by se mohl skrývat v Paraguayi nebo v Austrálii. V té době už byl ale Mengele mrtvý. Zemřel v roce 1979 v Brazílii při koupání v Atlantiku a jeho totožnost později potvrdily testy DNA.