Middletonovi zaplatí za svatbu dcery 100 000 liber

Londýn – Rodiče Kate Middletonové zaplatí za svatbu své dcery s princem Williamem asi 100 000 liber, tedy zhruba 2,75 milionu korun. Mluvčí prince Charlese, Williamova otce, nechce částku, kterou zaplatí Middletonovi, komentovat: „Kolik přispějí, je jejich soukromou věcí.“

Podle britského tisku ale Middletonovi vyjde svatba na 100 000 liber. Asi 20 000 bude účet za hotel Goring v londýnské čtvrti Belgravia, kde Kate stráví noc před svatbou a kde má pronajato několik apartmá. Cena svatebních šatů se odhaduje na aspoň 30 000 liber, na dalších 20 000 by měly přijít šaty pro matku a sestru Pippu, stejně jako pro další družičky.

Většinu dalších výdajů zaplatí princ Charles. Polední recepci v Buckinghamském paláci platí královna.

Svatba Williamových rodičů, prince Charlese a Diany Spencerové, v roce 1981 stála údajně kolem 30 milionů liber. Stejně jako nyní však podstatnou část činily výdaje na bezpečnost, které se platily ze státních prostředků.

Nekonečné spekulace o šatech a svatební cestě

Britská média se předhánějí také ve spekulacích o návrháři šatů Kate Middletonové, která ale chce, aby se podrobnosti o róbě zveřejnily až v 11 hodin v den svatby, tedy v okamžik, kdy vystoupí z auta před Westminsterským opatstvím.

Favoritem sázkařských kanceláří je Sarah Burtonová, umělecká ředitelka salónu Alexandera McQueena. Posledním „objevem“, se kterým přišel americký web Huffington Post, je čtyřiatřicetiletá Sophie Cranstonová a její značka Libélula. K jejím zákaznicím patří i herečka Emma Watsonová a Kate měla její šaty na sobě loni v lednu, když šla na svatbu svých přátel. Novým favoritem pro svatební cestu se stalo Jordánsko.

Vláda chce rychle změnit pravidla nástupnictví

Britská vládní koalice chce co nejrychleji změnit zákony o nástupnictví na trůn, které nyní dávají přednost mužským potomkům. Snahy o změnu zákona zahájila již předchozí labouristická vláda a nyní o ní usiluje liberálně-demokratický premiér Nick Clegg.

Změna je podle jejích zastánců naléhavější kvůli nadcházející svatbě. William je po svém otci druhým v pořadí na trůn a některé z jeho dětí tedy bude také s největší pravděpodobností v budoucnu britským panovníkem. Vláda chce změnit zákon tak rychle proto, aby měl právo na trůn Williamův prvorozený potomek bez ohledu na pohlaví. Nynější královna Alžběta II. vládne proto, že neměla bratra. Podle britských médií je změně nakloněna.

Změnu ale může výrazně zdržet fakt, že ji musejí schválit i země britského Společenství, tedy bývalé britské kolonie, jejichž hlavou státu je britský panovník.

  • Kate Middletonová stráví svou poslední noc před svatbou v hotelu The Goring zdroj: www.thegoring.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2479/247873.jpg
  • Kate Middletonová autor: Chris Jackson, zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2479/247887.jpg
  • Oficiální fotografie prince Williama a Kate Middletonové autor: Handout, zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2311/231037.jpg