Největší portrét papeže je složený z tisíců tváří Poláků

Varšava - Do dnešní půlnoci mohou Poláci posílat fotografie na unikátní projekt. Vzniká obrovský portrét papeže Jana Pavla II., který bude složený právě z jejich fotek. Akce doprovází blížící se blahořečení papeže. Zájem zatím projevilo přes 100 tisíc Poláků. Obrovský portrét Jana Pavla II., složený z tisíců portrétů lidí, bude viset na zdi budoucího chrámu Boží opatrnosti ve Varšavě.

V Polsku vzniká největší portrét papeže Jana Pavla II. na světě. Odhalen bude 1. května v den jeho blahořečení. Kdo chce, může poslat svou fotografii prostřednictvím internetu nebo mobilu, jeho tvář se pak objeví mezi tisíci dalších. Na 600 kilogramů vážící plátno o rozměrech 42 x 22 metrů se vejde až půl milionu fotografií. Ty pak dohromady vytvoří obraz papeže. 

Do Vatikánu se chystá milion Poláků 

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

O akci je v Polsku obrovský zájem. Předchází totiž blížícímu se blahořečení papeže Jana Pavla II., na které se chystá celé Polsko. Odhalují se jeho pomníky. V podstatě v každém městě nese některé z náměstí nebo některá z ulic papežovo jméno. 

Do Vatikánu se na blahořečení chystá celá polská politická reprezentace. Polské dráhy vypraví speciální vlaky, farnosti připravují autobusové zájezdy. Cestovní kanceláře se předhánějí s nabídkami, do Vatikánu se chystá údajně až milion Poláků.

Jeptišky se fotí na papežův portét
Zdroj: ČT24