Policie kontroluje kvůli svatbě kanály a odpadky

Londýn - Británie žije blížícím se sňatkem prince Williama a jeho snoubenky Kate Middletonové. Velkou pozornost věnuje Scotland Yard bezpečnosti. Dnes zamítl žádost radikální islamistické organizace o povolení protestu u Westminsterské katedrály v den obřadu. Mluví se také o možném preventivním zatýkání anarchistů. V práci bude 29. dubna pět tisíc policistů.

Centrum Londýna je v těchto dnech nejbezpečnějším místem v Británii. Blíží se královská svatba a pro londýnskou policii znamenají přípravy obřadu velice precizní bezpečnostní operaci vedenou ze země i ze vzduchu. „Budeme se ujišťovat, zda jsou všechny policejní složky na místě. V případě potíží budeme ihned reagovat. Zároveň ale chceme být v uctivé vzdálenosti, nechceme zvukem vrtulníku rušit obřad,“ přibližuje policejní přípravy Richard Brandon.

Zbývá týden a půl a policie kontroluje každý centimetr příjezdové cesty svatebčanů. Kanalizace, sloupy, koše, veřejná osvětlení – vše je pod drobnohledem. V pohotovosti jsou i cvičení psi. Jedním z nich je Rowan. „Má velmi vytrénovaný čich, dokáže najít všechno, od nejmenšího papírku po součástky výbušnin – a to na velkou vzdálenost. Je velmi schopný,“ říká o svém pracovním partnerovi Phil McConnel.

Britská policie se připravuje na královskou svatbu (zdroj: ČT24)

Princ William je u obyvatel Spojeného království populární. Berou ho za přirozenou součást britské identity 21. století a nositele jedné z hlavních tradic země.