Počty mrtvých v Nigérii už jdou do stovek

Abuja - Více než 200 mrtvých si vyžádaly násilnosti po prezidentských volbách v Nigérii, ve kterých jednoznačně zvítězil dosavadní prezident Goodluck Jonathan. Asi 410 lidí utrpělo zranění a téměř 40 000 lidí bylo donuceno opustit domovy. Oznámil to dnes Červený kříž. Muhammad Buhari, hlavní opoziční kandidát ze severní, převážně muslimské části Nigérie, kde vypukly nepokoje proti volebnímu výsledku, vyzval k zastavení násilí. Jonathana nadále obviňuje z manipulace voleb.

Situace v zemi se neuklidňuje. Vláda zvažuje odložení voleb guvernérů států federace plánovaných na 26. dubna. Nepokoje zasáhly 14 států z celkových 36. Více než tisíc osob bylo kvůli násilnostem zadrženo jen ve městě Kaduna, kde byl stanoven zákaz vycházení na 24 hodin.

Místní úřady již informovaly, že násilnosti si vyžádaly oběti na životech v křesťanské i muslimské komunitě, ale nesdělily, kolik má která z nich mrtvých, aby se nepokoje ještě nerozšířily. Několik spálených těl bylo nalezeno v ulicích, další byla vhozena do studní. Dnes se situace v zemi mírně uklidnila díky zákazu vycházení v některých oblastech a vojenským hlídkám.

Buhari získal podle oficiálních výsledků ve volbách 31 procent hlasů, staronový prezident Jonathan 57 procent. Buhari výsledky jako takové neuznal, ale zároveň se zavázal je fakticky přijmout, když řekl, že hodlá respektovat zákony. Své příznivce pak vyzval k ukončení násilí.

Podle pozorovatelů byly letošní volby v Nigérii jedny z nejpoctivějších za poslední desítky let. Pochybnosti vyvolávají pouze výsledky hlasování z některých jižních států, kde Jonathan získal přes 99 procent hlasů. Vliv na konečný výsledek by to ale mít nemělo - Jonathan obdržel dvakrát tolik hlasů co Buhari.