Bude Schwarzenegger novým prezidentem EU?

Los Angeles – Bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger by se mohl stát příštím prezidentem Evropské unie – pokud by dal na svého poradce Terryho Tamminena. Ten v rozhovoru pro americký časopis Newsweek uvedl, že by někdejší hvězda akčních filmů mohla sjednotit starý kontinent. Funkci evropského prezidenta zřídila Lisabonská smlouva o reformě unijních institucí. Prezident má dvouapůlletý mandát, prvním se loni stal belgický politik Herman Van Rompuy.

„Během několika málo let bude EU hledat mnohem výraznějšího prezidenta, někoho, kdo dokáže sjednotit Evropu,“ řekl Newsweeku Tamminen. Rodilému Rakušanovi Schwarzeneggerovi prý doporučoval, aby se o funkci ucházel. Hledání nového vůdce totiž podle Tamminena zkomplikují spory velkých států, odkud by měl prezident pocházet.

Schwarzeneggerův poradce Terry Tamminen:

„Co kdyby se Evropan, který uspěl v Americe, vrátil a stal se Washingtonem nebo Jeffersonem nové sjednocené Evropy?“

Žádný Schwarzeneggerův komentář k Tamminenovým výrokům Newsweek nepřinesl. O budoucnosti někdejšího špičkového kulturisty, herce a kalifornského guvernéra se ale spekuluje od chvíle, kdy mu vypršel mandát v čele nejlidnatějšího amerického státu. Mluvilo se o jeho návratu do Hollywoodu nebo o jeho angažmá ve státní správě, kde se věnoval ochraně životního prostředí.

V současnosti se Schwarzenegger podílí na přípravě animovaného filmu Governator. Měl by v něm namluvit hlavní postavu, jejíž jméno je odvozeno od jeho přezdívky z doby vlády v Kalifornii. O dalších plánech jednoho z nejslavnějších rakouských rodáků ale podle Newsweeku zatím neví nic ani jeho manželka Maria Shriverová.

The Governator - animovaný seriál, v němž hlavnímu hrdinovi propůjčil hlas Arnold Schwarzenegger
Zdroj: ČT24/Stránky Arnolda Schwarzeneggera