Syrský prezident podepsal dekrety k liberalizaci země

Damašek – Syrský prezident Bašár Asad po rozsáhlých protivládních protestech podepsal dekrety k liberalizaci země. Ty ruší výjimečný stav, který v zemi platil 48 let, a bezpečnostní soud, který trestal politické vězně. Asad také podepsal dekret, který zakotvuje právo na pokojné demonstrace. Podle Asada je cílem těchto reforem rozšířit svobody. Opozici to ale nestačí a dál požaduje odchod prezidenta.

Protivládní nepokoje v Sýrii si od poloviny března vyžádaly už na 200 mrtvých. Prezident proto přistoupil k ústupkům. Podepsal dekret 161, který ruší výjimečný stav. Kromě toho podepsal Asad ještě dva další návrhy zákonů, které počátkem týdne přijala vláda. Jsou to dekret o zrušení státního bezpečnostního soudu, do jehož kompetence spadaly případy politických vězňů, a dekret zakotvující právo na pokojné demonstrace jako „základní právo garantované ústavou“.

Opozici to ale nestačí. „Problém je v tom, že vládnoucí elita a bezpečnost ovládly soudnictví a že jiné zákony, které zavedly, dávají bezpečnostním silám výjimku, která je chrání před trestní odpovědností,“ uvedl opoziční představitel Hajtám Málih.

Ještě před oznámením o prezidentově podpisu tří liberalizačních dekretů vyzývala syrská opozice na internetu k dalším masovým demonstracím v pátek, který se má stát zkušebním dnem odhodlanosti opozice vytrvat v základních požadavcích na Asadovo odstoupení a pád režimu. Syrské úřady naproti tomu už v úterý varovaly, že žádnou další demonstraci nepřipustí.