Německo zelená, a není to jen jarem

Berlín - Němečtí Zelení trhají rekordy v popularitě. V Bádensku-Würtembersku se zformovala historicky první zeleno-rudá koalice, kde Zelení hrají prim a sociální demokracie je slabším partnerem. A podle posledního průzkumu pro deník Bild by teď SPD přeskočili i v celoněmeckých volbách a dokonce by si mohli myslet i na kancléřské křeslo.

Německo se halí do zelené barvy. Není to jen probouzející se jarní přírodou, ale hlavně silnou pozicí Zelených. Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění by je volilo 28 procent Němců, což by jim v koalici s dnes slabší SPD (23 %) bezpečně stačilo k získání kancléřského křesla. A Joschku Fischera jako kancléře by Němci uvítali.

„Nechceme v žádném případě profitovat z japonské katastrofy a jaderné noční můry, ale veřejnost v Německu se k nám teď jasně s důvěrou přiklání, protože už přes třicet let argumentujeme proti energii z jádra,“ říká předsedkyně Zelených Claudia Rothová.

Někdejší bojovná pouliční alternativa je teď stranou s podporou napříč veřejností. Fukušimou rozdmýchaný antiatomový boom jí přihrává sympatie. Přibývá i členů. Zelení mají nově prvního zemského premiéra, ještě letos si brousí zuby třeba na křeslo berlínského starosty a opatrně pokukují i po úřadu nejvyšším.

V květnu navíc zezelenají i plátna kin. Film Joschka a pan Fischer se očima bývalého ministra zahraničí vrací do zeleného pravěku a ke zrodu protiatomového hnutí. Spekulace o zálusku na kancléřský úřad Fischer odmítá. Do svého konzervativního nástupce se ale pouští s chutí. „Teď už i Guido Westerwelle říká, že je z generace osmašedesátníků. To si on nevysloužil a my si to nezasloužíme,“ říká Joschka Fischer.

Vláda řeší, co s jádrem dál a protestní naladění mezitím neutichá. S blížícím se výročím černobylské katastrofy naopak sílí. „Paní Merkelová bude zas dokola mluvit o tom, že se dělá maximum pro bezpečnost. Nevěřím jí. Chci, aby se reaktory zastavily co nejdřív. Proto tu jsem,“ vysvětluje jedna z účastnic protiatomových demonstrací.

V Bádensku-Würtembersku voliči v březnu Zelené katapultovali k moci. A s vládou už přišly i první zelené kompromisy.