Svatbu s princem přepověděla Kate vědma

Londýn – Catherine Elizabeth Middletonová, neurozená dívka ze středostavovské rodiny, se stane princeznou. Krásná, dlouhovlasá a šarmantní dívka je díky svatbě s princem Williamem nejsledovanější ženou světa. Devětadvacetiletá Kate, kterou britská média kvůli dlouholetému vztahu s Williamem přezdívala Waity Katie („Čekající Katka“), se nakonec dočkala. Jako 13letá hrála ve školním představení dívku, které vědma předpoví svatbu s urozeným a bohatým princem. Po 16 letech se nevinné proroctví naplnilo a Kate si bere opravdového prince a jednoho dne se pravděpodobně stane královnou. (profil prince Williama)

Catherine Middletonová se narodila 9. ledna 1982 v Bucklebury, v hrabství Berkshire západně od Londýna, jako nejstarší ze tří dětí. Její otec Michael pracoval jako pilot a matka Carole byla letuška, než si otevřeli zásilkový obchod s potřebami na večírky. Když byly Kate dva roky, rodina se přestěhovala do Jordánska, kde její otec dva a půl roku pracoval. Kate si tak mohla vyzkoušet mateřskou školu v Ammánu. V září 1986 se Middletonovi vrátili do Velké Británie a malá Kate začala navštěvovat soukromou školu St. Andrew’s v Pangbourne, kde „si užila všechny stránky školního života“.

Následoval krátký pobyt v dívčí škole Down House, kde byla podle britských bulvárních médií šikanována. Podle jedné ze spolužaček si ji tyranky vybraly kvůli její dokonalosti. Bývalá spolužačka popsala, že dívky tehdy 13leté Kate házely do postele exkrementy. „Absolutně to tam nenáviděla. Vybraly si ji, protože byla tak dokonalá,“ vzpomíná na Kate po letech spolužačka. Malá Kate rychle přestoupila na prestižní Marlborough College ve Wiltshire. Každý rok na této škole stál rodiče 15 000 liber, ale Kate zde našla klid a z hubené týrané dívky se stala sebevědomá mladá slečna vynikající ve studiu i sportu.

Kate Middletonová:

  • Jako malá byla ve škole šikanována. V rámci charitativních projektů proto podporují s Williamem organizaci bojující proti šikaně ve školách.
  • Kvůli dloholetému vztahu s Williamem ji média překřtila na „Čekající Katku“.
  • Princ se do ní prý zakoukal během módní přehlídky, na které předváděla průsvitné krajkové šaty. Ty byly později vydraženy za 2,2 milionu korun.
  • Neúspěšně se prý pokoušela založit si vlastní firmu s luxusním dětským oblečením.
  • Jako první svobodná partnerka člena královské rodiny byla pozvána, aby strávila Vánoce s královnou na Sandringhamu. Kate ale odmítla a dala přednost svátkům se svou rodinou.
  • Ráda prý pije whisky Jack Daniel's.

Po střední škole si Catherine udělala roční přestávku, během které stihla studovat na Britském institutu ve Florencii a zúčastnit se závodu člunů kolem světa. Stejně jako princ William odjela na mezinárodní výměnný program do Chile.

Rok 2001 byl pro Kate osudový – nastoupila na skotskou univerzitu St. Andrew’s. Právě zde potkala prince Williama, budoucího následníka britského trůnu. Nejdříve oba studovali dějiny umění, ve druhém ročníku ale William přestoupil na geografii. Kate a William se stali přáteli a spolu s dalšími spolužáky se přestěhovali do společného bytu. Brzy bylo všem jasné, že z přátelství se vyvinul mnohem hlubší cit. „Myslím, že se do ní jednoduše zamiloval. Trávili spolu hodně času a za tu dobu se mezi nimi vytvořilo silné pouto. Nejdřív přátelské a pak z toho vzešlo ještě něco většího,“ vzpomíná spolužák z univerzity.

Díky přísnému mediálnímu embargu se jejich vztah mohl ubírat přirozenou cestou. „Bylo na nich vidět, jak je jim spolu dobře. A ona to brala velice přirozeně. Vůbec se nezdálo, že by musela něco předstírat. Byla to obyčejná holka, co má ráda svého kluka,“ popisuje jeden ze sousedů mladého páru.

Paparazzi za zády

Kromě akademického titulu tak Kate získala na univerzitě i srdce následníka trůnu. Po promoci, kterou měli v červnu 2005 ve stejný den, se William musel začít věnovat vojenské kariéře. Kate jako „možnou budoucí královnu“ začali nemilosrdně pronásledovat bulvární fotografové. „Začali ji fotit, když zastavila na semaforech, pronásledovali ji během nakupování po obchodech. Jednou dokonce vlezli do autobusu, kterým jela, až je musel vyhodit řidič,“ popisuje královský fotograf deníku The Sun Arthur Edwards. Když odcházela ze svého bytu, čekalo na ni dvacet fotografů a pět televizních štábů.

Neustálý mediální tlak a dlouhé odloučení vedly k rozpadu vztahu. William se prý nechal slyšet, že se mezi nimi „vytratila radost“. Kate krátce pracovala jako nákupčí pro módní řetězec Jigsaw, kde měla na starost spony do vlasů a punčocháče. Na částečný úvazek pracovala také pro firmu svých rodičů.

Navzdory čilým spekulacím o důvodu jejich rozchodu se v červenci 2007 Kate objevila během charitativního koncertu k uctění památky Williamovy matky, princezny Diany, v královské lóži. A koncem roku 2007 oznámili, že vztah obnovili. Catherine v tu dobu opustila Jigsaw a oficiálně zůstala pracovat jen ve firmě rodičů. Britský tisk si neodpustil poznámky v tom smyslu, že Kate tráví čas jen nakupováním, společenským životem a čekáním, až se princ konečně vysloví.

Během dovolené v Keni se čekající Katka konečně dočkala. Princ ji požádal o ruku zásnubním prstenem s modrým safírem, který kdysi patřil jeho matce. „Stalo se to během naší báječné dovolené v Africe, v jedné velice tiché chatě. Bylo to velmi romantické a pro nás oba velmi osobní,“ vyprávěla Kate novinářům během oficiálního oznámení zásnub. Na otázku, zda princ při žádosti o ruku poklekl, ale nestihla odpovědět. „Tak tohle zůstane tajemstvím,“ skočil jí do řeči rozesmátý William.

Královský trénink

Po oznámení zásnub se Kate pečlivě připravovala na život v královské rodině. Studovala královský protokol, učila se vystupovat na veřejnosti, podle britských médií si dokonce nechala vylepšit chrup. Během posledních týdnů také rapidně zhubla, což vyvolalo spekulace o anorexii.

Middletonová je velebena pro svůj vytříbený módní vkus. V roce 2008 byla časopisem Vanity Fair’s vyhodnocena jako třetí nejlépe oblékaná žena světa. Porazily ji jen dvě první dámy – Michelle Obamová a Carla Bruniová. Kvůli jejímu vytříbenému smyslu pro módu všichni netrpělivě očekávají, jak budou vypadat svatební šaty, na jejichž návrhu se prý sama podílela.

  • Kate Middletonová v červnu 2005 po ukončení studia autor: The Middleton Family, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2379/237818.jpg
  • Princ William a Kate Middletonová oznámili zasnoubení autor: Sang Tan, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2112/211138.jpg