Další čtyři mrtví demonstranti v Sýrii - pokračuje i zatýkání

Damašek – Syrské bezpečnostní síly dnes podle tiskových agentur zabily nejméně čtyři účastníky protivládních protestů. Ty se konaly po pohřebech obětí policejních represí vůči demonstrantům z uplynulých dvou dnů. Navíc pokračuje i zatýkání odpůrců režimu prezidenta Bašára Asada. Ten však dál označuje demonstrace za útoky zločineckých band na vládní bezpečnostní síly.

Protivládní demonstrace v zemi vypukly 15. března, od té doby zahynuly stovky lidí, přesná čísla lze ale zjistit velmi obtížně. Amnesty International mluví o 310 obětech, agentura AFP pak o nejméně 352 mrtvých. To ale nemusí být konečná čísla, očekává se totiž, že budou protivládní protesty pokračovat. Podle AFP například studenti v provinciích Dará a Damašek vyzvali obyvatele ke generální stávce.   

Syrská organizace na ochranu lidských práv uvedla, že bezpečnostní síly střílely nedaleko města Lázikíja po demonstrantech – čtyři lidé přišli o život a několik dalších prý bylo zraněno. Na 3000 obyvatel nedalekého města Banijás poté na protest proti střelbě zablokovalo vlastními těly dálnici spojující Lázikíji s Damaškem. Podle syrských ochránců lidských práv také v posledních dnech probíhá zatýkání desítek prodemokratických aktivistů a pokojných demonstrantů. 

Při brutálním potlačování demonstrací v mnoha syrských městech bylo v pátek zabito 112 osob, při sobotních pohřbech některých z nich a průvodních masových demonstracích se pak stalo obětí policejní ostré střelby dalších 13 lidí. Už v pátek násilnosti odsoudily USA, v sobotu se ke kritice přidala i EU, Francie, Německo, Řecko a dokonce i Rusko, které mnoho let udržuje udržuje s Damaškem úzké vztahy.

Syrské vedení kritiku odmítá a prezentuje protirežimní protesty jako řádění zločineckých band. Jedna taková podle dnešní zprávy státní agentury SANA zaútočila v sobotu v provincii Dará na armádní oddíl a pět vládních vojáků zabila. Vojáci poté zastřelili dva ozbrojené útočníky. Podle významné skupiny právníků ovšem musí Rada bezpečnosti OSN zahájit vyšetřování „masového zabíjení“ páchaného syrskými bezpečnostními silami, které by se mohlo oprávněně stát předmětem stíhání před Mezinárodním trestním soudem.

Nepokoje v Sýrie
Zdroj: ČT24/AP Photo