Rusko má čtyři rizikové jaderné elektrárny

Moskva - Výbuch v japonské elektrárně Fukušima a blížící se výročí černobylské tragédie obrátily pozornost na kritické jaderné elektrárny ve světě. Čtyři rizikové má i Rusko - Saratov a Rostov jsou v seismicky aktivních oblastech, kolská a novovoroněžská nesplňují mezinárodní normy. Tamní vláda ale atomový program nijak nezpochybňuje.

Zaměstnanci Kalininské elektrárny, výstavní skříně ruské jaderné energetiky, se pyšní, že úroveň radiace je tu nižší než v centru jakékoli světové metropole. „Někteří lidé věří, že elektrárny škodí lidem v okolí, ale to je nesmysl,“ podotkl vedoucí směny v Kalininské jaderné elektrárně Valerij Voronin.

Rusko nehodlá chod elektráren přerušit

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Nehoda v japonské Fukušimě rozproudila i v Rusku debatu o bezpečnosti jádra. Elektrárny sice procházejí prověrkou, atom má ale pořád zelenou. „Co se stalo v Japonsku, je tragédie, kterou zavinila kombinace různých událostí – zemětřesení, tsunami, ale jaderná energie se bude rozvíjet dál,“ řekl ruský premiér Putin.

Rusko má dvaatřicet reaktorů v deseti elektrárnách. Černobyl vybuchl i bez zemětřesení, zamořil Sovětský svaz, východní Evropu a část Skandinávie. „Ukázal, že následky mohou být katastrofální a nezvratné. Ale od té doby se hodně změnilo. Provedly se důležité úpravy pro vyšší účinnost a bezpečnost,“ vysvětlil supervizor Kalininské jaderné elektrárny Igor Solomasov.

Řešením mají být spolehlivé reaktory nové generace. Rusko získalo několik zakázek na stavbu jaderných elektráren v zahraničí. Pracuje na projektech v Indii, Turecku nebo Íránu. Pětina světových jaderných zařízení je postavená podle ruských a sovětských technologií. V postsovětském prostoru zůstává několik nebezpečných elektráren. Mezi největší hrozby patří arménský Metsamor.