Wikileaks: Al-Káida chystala útok na londýnské Heathrow

Londýn/Washington - Teroristická síť Al-Káida prý chystala atentát proti londýnskému letišti Heathrow, který měl být stejný, jako ničivé útoky proti Světovému obchodnímu centru z 11. září 2001. Vyplývá to z tajných dokumentů Pentagonu, které získal server WikiLeaks a dnes zveřejnil německý časopis Der Spiegel a další evropské a americké listy.

Údajně třetí nejvýznamnější muž Al-Káidy a „mozek“ atentátů v roce 2001 Chalíd Šajch Muhammad, který je teď v americkém vězení, vytvořil v roce 2002 dvě buňky, jejichž úkolem bylo připravit stejný útok v Británii. Plánovalo se, že sebevražední islamisté unesou letadlo krátce po jeho vzletu z Londýna a zřítí se s ním na některý z terminálu letiště Heathrow.

Muhammad prý řekl vyšetřovatelům CIA, že plán útoku v Británii několikrát projednávalo nejvyšší vedení Al-Káidy. Někteří jeho členové podle něj navrhovali nasadit členy teroristické sítě mezi pozemní zaměstnance londýnského letiště, které patří k nejvýznamnějším v Evropě i na světě.

Podle jiného dokumentu, který si vybral ke zveřejnění britský deník Daily Telegraph, Chalíd Šajch Muhammad tvrdil vyšetřovatelům, že Al-Káida ukryla v Evropě jadernou bombu, kterou byla připravena použít, pokud by byl dopaden či zabit šéf Al-Káidy Usama bin Ládin.

Chalíd Šajch Muhammad byl zatčen v Pákistánu v roce 2003 a je držen na americké základně na Guantánamu, kde pobývá s dalšími asi 170 zahraničními vězni podezřelými z terorismu. Der Spiegel poznamenal, že výpovědi vězňů z Guantánama musejí být brány s rezervou, protože mohly být výsledkem mučení. Pákistánec v prvním měsící opakovaně podstoupil i často kritizovaný waterboarding, při němž se navozuje pocit tonutí.

Na Guantánamu věznili nevinné lidi

Z dokumentů serveru také vyplývá, že USA na základně Guantanámo věznily i 150 nevinných lidí. V případech, kdy se vězni nepodařilo nic prokázat, si podle zprávy Wikileaks buď někdo spletl jeho identitu, nebo byl pouze ve špatnou dobu na špatném místě. „Zatýkali lidi, kteří nosili určitý model digitálních hodinek Casio. Podezřívali je z terorismu, protože tyhle hodinky používala al-Káida jako časovače u svých náloží,“ citoval zprávu The Detainee Assessment Briefs britský deník The Daily Telegraph.

Jako neopodstatněné se nakonec podezření ukázalo například u 89letého afghánského vesničana trpícího stařeckou demencí nebo u 14letého chlapce, kterého tálibánci ve skutečnosti unesli. „Ačkoli může mít stále nějaké zpravodajsky hodnotné informace, nepřeváží to nutnost tohoto mladistvého propustit,“ citoval tajnou zprávu list The Guardian.

Kvůli cenným údajům Američané šest let věznili kameramana televize Al-Džazíra Samiho Hajju. Získávali informace o tom, jak arabská stanice funguje, jaké má vybavení a jak získala videonahrávky rozhovorů s Usámou bin Ládinem. Ve věznici Guantánamo momentálně zůstává 172 lidí. Sto třicet z nich považují analytici za hrozbu.

Pentagon: Zveřejnění nám brání chránit obyvatele

Pentagon zveřejnění tajných dokumentů netěší. Upozorňuje, že informace v nich jsou mnohdy zastaralé (pocházejí z let 2002 až 2008) a že komise, která v roce 2009 zadržené prověřovala, často dospěla k jiným závěrům.

„Zveřejnění může ohrozit naši snahu chránit americké obyvatele, to je přitom naší nejvyšší prioritou,“ uvedlo ministerstvo obrany Spojených států amerických. Z dokumentů například vyplývá, že Američané považují pákistánskou tajnou službu ISI za hrozbu podobnou al-Káidě nebo Hizballáhu.

Chálid Šajch Muhammad
Zdroj: ČT24