Přes sto tisíc Němců demonstrovalo proti jádru a válkám

Berlín - Více než 100 000 Němců využilo tradičních velikonočních pochodů nejen k vyjádření touhy po míru, ale také k demonstrování odporu vůči jaderné energetice. Den před 25. výročím černobylské jaderné katastrofy protestující Němci požadovali přímo u jaderných zařízení zastavení stávajících reaktorů, informovala agentura DPA. Velikonoční pochody se v Německu konají už 50 let. S koncem studené války však zájem o ně polevil.

Konflikty v Libyi a dalších zemích severní Afriky a Blízkého východu by dnes byly dostatečným důvodem k mnohatisícovým účastem na tradičních protiválečných velikonočních pochodech v Německu. Podle DPA se však manifestací zúčastnily další tisícovky kvůli nedávné havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima a v souvislosti s úterním 25. výročím černobylské jaderné katastrofy.

Dnes demonstrovali protijaderní aktivisté v blízkosti 12 německých jaderných elektráren a požadovali jejich okamžité vypnutí. Podle ekologických organizací se těchto protestů zúčastnilo dohromady 120 000 až 145 000 lidí, policie však uvádí střízlivější odhady.

Jenom v Gronau na severozápadě Německa dnes údajně více než 10 000 lidí demonstrovalo u zařízení na obohacování uranu a požadovalo jeho uzavření. K lokalitě plánovaného konečného úložiště vyhořelého jaderného paliva v šachtě Konrad nedaleko Hannoveru přišlo podle protijaderné organizace „ausgestrahlt“ 11 000 lidí.

K opuštění atomové energie vyzývali i biskupové

U jaderné elektrárny Grohnde na severu Německa se shromáždilo až 20 000 demonstrantů - podle policie 5 000 - s červenými nafukovacími balonky i transparenty proti jádru. U hesenského jaderného zařízení Biblis požadovalo zastavení elektrárny až 15 000 lidí, podle odhadů policie 10 000. Podobná účast byla u bavorské jaderné elektrárny Grafenrheinfeld. U severoněmecké jaderné elektrárny Krümmel demonstrovalo až 17 000 lidí. Také němečtí biskupové ve svých velikonočních kázáních prý vyzývali k opuštění nukleární energie.

Rakouský ministr životního prostředí Nikolaus Berlakovich dnes podle agentury AP vyslovil požadavek povinných zátěžových testů evropských jaderných elektráren. Podle něj by měly zohledňovat i riziko zřícení letounů na jaderné elektrárny a teroristické útoky proti nim. Země EU minulý měsíc souhlasily s provedením zátěžových testů jaderných elektráren na svém území po zkušenostech s vlnou tsunami, která poškodila fukušimskou jadernou elektrárnu a vyvolala pochybnosti o bezpečnosti jaderných zařízení.

Zatímco Rakousko patří v Evropě k nejhorlivějším odpůrcům jádra a žádnou jadernou elektrárnu neprovozuje, německá vláda je po japonském zemětřesení a tsunami z 11. března odhodlána uspíšit postupné zastavení jaderných elektráren. V Německu se kromě výlučně protijaderných protestů od pátku do dneška konalo na 80 velikonočních pochodů, které vedly stovkou měst. Podle organizátorů se ve srovnání s předchozími léty skutečně těšily vyšší účasti. Manifestace se zaměřily mimo jiné proti nasazení sil NATO v Afghánistánu a vojenským zásahům v Libyi. Demonstranti rovněž žádali přijetí uprchlíků z konfliktních oblastí.

Jaderná elektrárna
Zdroj: ČT24