Syrská armáda posiluje, chystá se k útoku

Damašek - Syrská armáda dnes posílila svou jednotku ve městě Dará na jihu země, které je jedním z hlavních ohnisek protivládních protestů. V pondělí tam přišlo o život 35 Syřanů. Dnes tu byla podle svědků znovu slyšet palba a vojáci prý stříleli do lidí i na mešitu. Podle posledních informací bezpečnostní síly obklíčily také další baštu protivládního neozbrojeného odporu - město Banijás. Francie a Itálie dnes vyzvaly Damašek, aby ustal v násilí. Británie pohrozila sankcemi. Podle nejnovější bilance při nepokojích v zemi přišlo o život už na 400 lidí.

V pondělí do Dará vjelo osm tanků, dnes je jeden z nich na hlavním náměstí. „Stále střílejí do lidí, intenzivně ostřelují mešitu Abú Bakra. Jeden ostřelovač je na střeše mešity Bilála Habašího. U vjezdů do města jsou tanky a zátarasy,“ sdělil jeden ze svědků agentuře AFP.

Podobně jako v pondělí byla do mnoha domácností přerušena dodávka vody a elektřiny. Ve městě nefungují ani telekomunikační sítě. Nemocnice se potýkají s nedostatkem dárcovské krve a výživy pro děti.

Boje v Sýrii pokračují (zdroj: ČT24)

Vojáci 5. divize prý dezertovali, přeběhli k opozici a spolu s ní nyní čelí armádě, která město obklíčila. V obležení vojáky je i dům místního muftího, který na protest proti represím v sobotu podal demisi. Muftí prý v domě není. Podobně jako v pondělí byla do mnoha domácností přerušena dodávka vody a elektřiny.

V Dará žije 75 000 obyvatel a v pondělí tam vláda poslala 3 000 vojáků. Právě v tomto jihosyrském městě vypukly protesty proti režimu prezidenta Bašára Asada jako první. Syrští ochránci lidských práv dnes zveřejnili čerstvou bilanci konfliktu: Od poloviny března vojsko a policie zabily v celé zemi 400 lidí, přičemž 160 jich přišlo o život od 21. dubna, kdy Asad zrušil výjimečný stav. Syřané ale i pak v protestech pokračovali.

Podle televize Al-Džazíra syrské bezpečnostní složky pokračují také v zatýkání lidí. Od pondělka se za mřížemi podle ní ocitlo na 500 osob. Mezi zatčenými je prý prominentní ochránce lidských práv Kásim Ghazáví. Policisté pro něj dnes přišli do jeho domu ve východosyrském Dajr az-Zauru.

Syrské oddíly dnes obsadily také kopce kolem města Banijás a podle protivládních zdrojů se patrně chystají k útoku. Město, ke kterému dorazila v průběhu noci kolona obrněných transportérů, obklíčili ozbrojenci odění v černém a vyzbrojení automatickými puškami AK-47.

Británie pohrozila sankcemi

Britský ministr zahraničí William Hague dnes odsoudil brutální postup armády proti opozici a vyzval Asada, aby dal armádě příkaz ke zdrženlivosti. Zároveň pohrozil, že pokud budou násilnosti pokračovat, bude usilovat spolu s dalšími evropskými státy o „přijetí opatření včetně sankcí, které budou mít dopad na (syrský) režim“.

Opusťte Sýrii, vyzývají USA své občany

Americké ministerstvo zahraničních věcí v pondělí pozdě večer místního času vyzvalo občany USA, aby co nejrychleji odjeli ze Sýrie. Washington rovněž nařídil opustit tuto blízkovýchodní zemi také zaměstnancům americké ambasády v Damašku, kteří nejsou pro chod úřadu nezbytní. USA již dříve daly najevo, že kvůli krvavému potlačování protivládních nepokojů zvažují sankce. Ministerstvo zahraničí apelovalo na Američany, aby odložili plány na jakékoli cesty do Sýrie. Těm, kteří v zemi v současné době pobývají, ji doporučilo opustit, dokud ještě fungují komerční přepravní služby.

  • Nepokoje v Sýrii autor: Khalil Hamra, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2499/249815.jpg
  • Nepokoje v Sýrii zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2496/249503.jpg