Právník z Harvardu vystřídá dalajlamu

Dharamsála - Novým tibetským premiérem v exilu se stal třiačtyřicetiletý právník Lozang Sanggjä. Ve volbách, jichž se 20. března zúčastnily desítky tisíc Tibeťanů v exilu v Indii i v dalších zemích, se pro Sanggjäho vyslovilo 27 051 hlasujících. To podle volební komise představuje 55 procent všech hlasů. Sanggjä v roli politického vůdce Tibetu nahradí dalajlamu, který se v březnu vzdal svých politických funkcí.

Odstoupením dalajlamy z politických funkcí skončila 300 let trvající tradice, kdy tibetský duchovní vůdce byl zároveň vůdcem politickým. Duchovním vůdcem Tibeťanů dalajlama, který léta vede nenásilný boj za plnou autonomii Tibetu v rámci Číny, nadále zůstává.

Mnozí pozorovatelé rozdělení rolí duchovního a politického vůdce považují za přípravu na dobu po smrti dnes pětasedmdesátiletého dalajlamy. Pro Čínu, která Tibet silou anektovala v 50. letech, by pak podle nich mohlo být složitější ovlivňovat hnutí za nezávislost Tibetu.

Tibet má nového premiéra (zdroj: ČT24)

Nový předseda tibetské exilové vlády se k otázce rozdělení úloh vyjádřil v březnovém rozhovoru pro AP. „Na jedné straně budeme mít dalajlamu, který má historickou legitimitu a je celosvětově oblíben. Na druhé straně máme demokratickou vládu působící v exilu. Ukazujeme Číně, že když si Tibeťané mohou vybrat, jsou schopni vytvořit stabilní demokratickou vládu.“

Lozang Sanggjä se narodil v roce 1968 v exilu v indickém Dárdžilingu. Studoval na univerzitě v Dillí a na americké Harvardově univerzitě, kde také nyní působí. Dříve ale slíbil, že pokud bude zvolen, tak se přestěhuje do severoindické Dharamsály, kde sídlí tibetský exilový parlament.

Tibetský premiér Lozang Sanggjä
Zdroj: Ashwini Bhatia/ČTK/AP