Afghánec postřílel osm vojáků NATO

Kábul - Příslušník afghánské armády dnes po hádce na kábulském letišti začal střílet na zahraniční vojáky. Při incidentu zahynulo osm příslušníků zahraničních koaličních sil a jeden civilista, další lidé jsou zraněni. Asi 50letý Afghánec, který sloužil jako pilot v armádě, začal střílet v 11 hodin místního času. Během incidentu také zahynul.

Podle plukovníka afghánského letectva Muhammada Bahádura Raíschaíla byl útočníkem bývalý pilot, který z armády po 20 letech služby odešel. Před několika měsíci se do ní vrátil a pracoval v administrativě. V textové zprávě se k odpovědnosti za útok přihlásilo hnutí Tálibán. Afghánské úřady ale zatím jakékoliv napojení střelce na povstalce nepotvrdily.

Tálibán se často hlásí k útokům, které má na svědomí někdo jiný. Ve svém dnešním prohlášení tvrdil, že jeho člen převlečený do vojenské uniformy pronikl na základnu a zabil devět zahraničních a pět afghánských vojáků.

Jde o několikátý podobný případ za poslední dobu, kdy příslušníci afghánských bezpečnostních sil zaútočili na vojáky Severoatlantické aliance. V dubnu afghánský voják postřílel tři příslušníky koaliční armády na jihu země a na východě se zase povstalec v uniformě odpálil a zabil pět spojeneckých vojáků. Tento měsíc jeho přestrojený spolubojovník pronikl do ministerstva obrany v Kábulu, odpálil se a dva zaměstnance zabil. Na hranicích zase afghánský policista zabil dva koaliční vojáky, a zopakoval tak loňskou střelbu svého kolegy, který povraždil šest amerických vojáků. Také Němci pocítili, co to je útok ze zálohy. V zimě Afghánec v přestrojení zabil dva jejich příslušníky. Největší ránu ale způsobil dvojitý agent, který na sklonku roku 2009 přelstil CIA. Odpálil sebevražednou nálož a zabil rovnou sedm agentů, kteří pro něj dokonce chtěli připravit narozeninový dort.

Sebevražedný atentát v Afghánistánu
Zdroj: ČT24