K Damašku se blíží 30 tanků, v Jemenu 12 mrtvých

Damašek/Aden - Kolona třiceti tanků syrské armády se od Golanských výšin na hranici s Izraelem blíží k Damašku. V jihosyrském městě Dará střílí armáda a policie dál po civilistech, počet obětí už přesáhl 450. Na pátek je kvůli Sýrii svolána mimořádná schůzka Rady OSN pro lidská práva. Americkou žádost o ni podpořilo 16 států, ale žádný z nich není arabský. K zemím, které postup Damašku odsuzují, se dnes připojila i Česká republika. Rusko společně s Čínou a Libanonem dnes zabránily snaze evropských zemí prosadit v RB OSN rezoluci odsuzující násilí proti demonstrantům v Sýrii.

Britský ministr zahraničí William Hague dnes vyzval syrského prezidenta Bašára Asada, aby přikročil k reformám požadovaným opozicí. Hague v rozhovoru pro BBC řekl, že na reformy stále není pozdě. Vyjádřil ale také pochyby o tom, zda má pro ně Asad doma dostatečnou podporu. „Nejsem si jist, jak volné ruce má pro reformy,“ řekl. Paříž si dnes předvolala kvůli tvrdému postupu Damašku syrskou velvyslankyni. Německo je pro zavedení dodatečných evropských sankcí proti Sýrii.

Británie podobně jako další evropské země odsoudila násilí, jež Sýrie uplatňuje proti demonstrujícím. Hague připustil, že Londýn v případě Sýrie postupuje jinak než vůči Libyi. Situace je prý odlišná, protože mezinárodní akce v Libyi podpořila Liga arabských států i Rada bezpečnosti OSN. Asad má podle šéfa britské diplomacie stále šanci zavést demokratické změny.

Vlna vystupňovaného násilí v Sýrii trvá od pátečních masových protestů. Zahynulo při nich přes 100 lidí a další umírali i při pohřbech následující den. Největší problémy jsou v jihosyrském Dará, na damašském předměstí Duma a poblíž přístavu Banijás. Ve věznicích skončilo v minulých dnech 500 lidí.

Vládní stranu hromadně opouštějí členové

Syrskou vládnoucí stranu Baas začali hromadně opouštět její členové z oblastí, kde tvrdě zasahovaly bezpečnostní síly proti protivládním demonstrantům. Stranického průkazu se rozhodlo vzdát přes 230 lidí zejména z jihu země, kde protesty vypukly jako první a byly doposud nejintenzivnější. „Bezpečnostní síly zničily hodnoty, s nimiž jsme vyrůstali. Odsuzujeme, co se stalo, a s lítostí oznamujeme náš odchod ze strany,“ uvádí se například v prohlášení 30 straníků Baas z oblasti města Banijás.

V Jemenu dnes zahynulo nejméně 12 lidí

Osmnáct jemenských měst se dnes na výzvu opozice připojilo celodenní stávkou ke kampani, která má prostřednictvím projevů občanské neposlušnosti upozornit na požadavky odpůrců režimu - tedy především odchod prezidenta Alího Abdalláha Sáliha z čela země. V zemi se do protivládních manifestací zapojily desítky tisíc osob. O život přišlo při střetech mezi odpůrci režimu a provládními silami nejméně 12 lidí, desítky dalších byly zraněny.

V 18 městech byly dnes u příležitosti výročí občanské války, která v roce 1994 skončila sjednocením severní a jižní části země, zavřeny školy, úřady i obchody. V Adenu dnes na demonstranty požadující okamžitou prezidentovu demisi stříleli neuniformovaní ozbrojenci.

  • Demonstrace v Sýrii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2502/250114.jpg
  • Nepokoje v Jemenu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2503/250222.jpg
  • Nepokoje v Jemenu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2503/250223.jpg