Maďarská obec Gyöngyöspata nemá romský, ale nacistický problém

Budapešť - Čtyři lidé byli zraněni, z toho jeden těžce, při potyčkách skupiny radikálních nacionalistů s místními Romy v obci Gyöngyöspata na severu Maďarska. V blízkosti obce si extremistická polovojenská organizace Véderő (Obrana) začala budovat výcvikový tábor. Srážky vypukly poté, co členové Véderö v polních uniformách za podpory některých svých stoupenců z řad místních obyvatel začali během dne provokovat romské obyvatele a házet kameny na jeden jejich dům. Došlo ke rvačkám, při nichž zasáhla policie a několik lidí zadržela.

V pátek Romové z Gyöngyöspaty za pomoci Červeného kříže autobusy odvezli na tři stovky svých žen a dětí, protože se obávali útoků členů Véderö. Vůdce romské komunity János Farkas uvedl, že obec se budováním výcvikového tábora změnila v bojové pole a že lidé se bojí mužů ve vojenském oblečení, kteří již řadu týdnů ve vesnici hlídkují.

Vláda odmítla interpretaci, že šlo o evakuaci Romů vynucenou nebezpečnou situací, a uvedla shodně s Červeným křížem, že se jednalo o plánovaný velikonoční výlet pro děti. O dva dny později se Romové vrátili do obce, když policie zadržela předáka skupiny a několik jejích členů a tábor rozpustila. Zadržení byli posléze propuštěni a do tábora se začali vracet radikálové.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Bývalý premiér Ferenc Gyurcsány:

„Ohrožují nás nacistické skupiny, jejichž členové si myslí, že oni jsou ti praví Maďaři. Prohlubující se drama v Gyöngyöspatě se brzy stane celonárodní tragédií, pokud rychle nezasáhneme.“

Radikální skupiny organizují několik týdnů hlídky v některých obcích na severu a severovýchodě země, kde je velká chudoba a nezaměstnanost. Tvrdí, že je jejich povinností „obnovit veřejný pořádek v oblastech s velkou mírou kriminality“. Bývalý socialistický premiér Ferenc Gyurcsány nabídl romské komunitě v Gyöngyöspatě milion forintů (přes 90 tisíc korun). Na svém profilu na Facebooku v úterý večer uvedl, že peníze jsou určeny na „evakuaci, dopravu nebo azyl“ pro Romy. „V Gyöngyöspatě není romský problém, ale nacistický,“ napsal.