Císařských řezů je příliš. Pomoci má 3D skener

Lecce - Počet žen, které podstoupí císařský řez, stále roste. Podle mnohých odborníků zbytečně. Přistupovat by se k němu mělo pouze v případě, že je přirozený porod příliš riskantní. Jenže je to lákavé, matka a personál nemocnice takto mohou regulovat termín porodu a jeho trvání, takže se z chirurgického zákroku pomalu stává rutinní záležitost. Trend chtějí změnit italští vědci. Vyvinuli totiž 3D skener, který ukazuje, co přesně se s dítětem během porodu děje. Lékař se pak může rozhodnout, zda k operaci přikročit, nebo ne.

Až dvě třetiny dětí se v jižní Itálii rodí císařským řezem, což je příliš mnoho, tvrdí zdravotníci. V historickém městě Lecce vyvinul tým specialistů nový druh skeneru, který umí předvídat, jak bude závěr těhotenství probíhat. Systém AMOLAB ukáže trojrozměrný obraz dělohy. Gynekologové a porodníci díky tomu získají informace, které jsou přesnější a dynamičtější než běžný ultrazvuk. Přístroj, který má žena upevněný přes pánev, monitoruje v reálném čase pozici, srdeční frekvenci a pohyb dítěte během porodu. Lékař tak má před sebou 3D model toho, co se právě děje, a může se tím řídit.

Sergio Casciaro, zakladatel projektu:

„AMOLAB je nová technologie založená na ultrazvukovém zobrazení, které umožňuje automatické monitorování porodu, v reálném časem a neinvazivně. Takže je možné měřit, jak porod pokračuje.“

Itálie: 3D scanner pro těhotné (zdroj: ČT24)

Autoři prototypu získali za svůj přístroj italskou národní cenu za vědecký vynález roku 2010. Výzkumníci doufají, že AMOLAB lékařům poskytne vodítko v situaci, kdy se budou rozhodovat pro císařský řez nebo proti němu. V případě soudních sporů tu navíc zůstane záznam průběhu porodu. „V Evropě se císařským řezem narodí asi 30 % dětí. V Itálii tak probíhá  40-50 % porodů. V některých regionech na jihu země je to dokonce až 65 %. Jasně se ukazuje, že je tu něco špatně. Ta situace se vymnula kontrole!“ upozornil zakladatel projektu Sergio Casciaro.

To, že počet operativně vedených porodů roste, italští lékaři přiznávají. A to navzdory doporučení Světové zdravotnické organizace, podle níž by počet císařských řezů neměl překročit 15 %. „Myslím, že nový 3D skener by mohl být prospěšný, mohl by doplnit současné metody. Samozřejmě klinické posouzení stavu bude vždy na prvním místě, ale mohlo by nám to velmi pomoci alespoň teoreticky a vývoj tímto směrem je pro nás rozhodně zajímavý,“ přiznal ředitel porodnického oddělení Nemocnice Antonia Perrina v Brindisi Gianfranco Nacci.

Podle doktora Nacciho se císařský řez stal náhradou za některé invazivní porodnické techniky minulosti, třeba za využití vakuových nástrojů nebo porodnických kleští. „V poslední době se opravdu císařský řez využívá až příliš často. A to nejen v Itálii, kde jsou čísla hrozivá, ale i v jiných, dokonce i rozvojových zemích,“ zdůraznil Nacci.

AMOLAB zatím prochází klinickými testy. Autoři prototypu doufají, že se brzy najde komerční firma, která by se ujala sériové výroby.

Vyšetření 3D skenerem
Zdroj: ČT24